Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša v pričanju glede Patrie zanikal stike z Wolfom in Riedlom

Deli na:
Janša v pričanju glede Patrie zanikal stike z Wolfom in Riedlom

Foto: Primož Lavre

Premier Janez Janša je popoldne na pričanju v zadevi Patria pred deželnim sodiščem na Dunaju zanikal stike z glavnima obtožencema v procesu, avstrijskim lobistom Hansom-Wolfgangom Riedlom in podjetnikom Walterjem Wolfom. Janša je preko videokonference iz Ljubljane še zatrdil, da je bila za sporen nakup oklepnikov pristojna vlada Antona Ropa.

Kot še poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je Janša, eden ob obtoženih v slovenskem delu tega procesa, pojasnil, da je odločitev o nakupu oklepnikov leta 2004 sprejela vlada njegovega predhodnika Antona Ropa, sam pa je bil v tem času poslanec v državnem zboru.

V skladu s slovensko zakonodajo je bilo po Janševih besedah za mednarodni razpis za nakup in upoštevanje vseh pravil pristojno obrambno ministrstvo, za podpis pogodbe o nakupu oklepnikov pa tedanji obrambni minister Karl Erjavec.

Na vprašanje o povezavah z Riedlom je Janša poudaril, da ga ne pozna in da z njim ni imel niti posrednih niti neposrednih stikov. Glede Wolfa pa je dejal, da ga pozna, odkar proti njemu poteka postopek, medtem ko prej ni imel stikov z njim, poroča APA.

Premier je tudi izključil vsakršno vpletenost svoje stranke SDS v afero Patria. "SDS z zadevo Patria nima popolnoma nič opraviti. Slovenski novinar, ki je to trdil, je bil že dvakrat obsojen zaradi lažnih izjav," je zatrdil.

"V zadevi Patria nisem govoril z nikomer, ki ga omenjate v tem postopku," pa je Janša odgovoril na vprašanje sodnice Marion Zöllner. Ta ga je spraševala tudi o njegovih stikih z brigadirjem Tonetom Krkovičem, lastnikom Rotisa Ivanom Črnkovičem, orožarskim lobistom Juretom Cekuto in nekdanjim prvim možem HSE Jožetom Zagožnom. Ob tem je sodnica omenila, da so na Krkovičevem računalniku, ki so ga zasegli med hišno preiskavo, odkrili podatke, po katerih naj bi si denar, povezan z afero Patria, razdelili on, Zagožen, Krkovič in "stranka", kar naj bi pomenilo SDS.

Janša je na to odvrnil, da bi beseda "stranka" v tem primeru lahko pomenila udeleženo stran in ne politične stranke. Kdo je ta udeležena stran, pa bi morali po Janševih besedah, ki jih povzema APA, vprašati tiste, ki so to napisali.

Glede Zagožna je Janša povedal, da je član njegove stranke in da je bil leta 2000 minister za gospodarstvo. zatrdil je še, da z njim med letoma 2004 in 2008 ni imel nobenega stika, kar zadeva nakup oklepnikov, saj Zagožen za to niti ni bil pristojen. Krkoviča in Cekuto pa Janša, kot je dejal, pozna iz časa vojne za Slovenijo.

Premier je po poročanju agencije APA še zanikal, da bi bil prijatelj Zagožna, Črnkoviča in Krkoviča. Ob tem je dejal, da slednja nista niti člana SDS. Na vprašanje državnega tožilca Volkerta Sackmanna, kako to ve, je odgovoril: "Ker sem vodja stranke."



Janša je tudi zatrdil, da ne pozna nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Kot je dejal, tudi ni vedel za srečanje 1. septembra 2005 na holdingu HSE, na katerem naj bi sodelovali Zagožen, Črnkovič, Wolf, Niittynen in Krkovič, ampak je za to izvedel iz medijev, "ko so začeli napihovati afero Patria", poroča APA.

Agencija še navaja, da je bilo današnje zaslišanje preko videokonference večkrat prekinjeno zaradi tehničnih težav, Janša pa se je pritožil, češ da je slika preslaba, da bi lahko prepoznal sodnico.

Janša po današnjem zaslišanju, ki je potekalo na okrožnem sodišču v Ljubljani, ni dajal izjav za medije, je pa njegov odvetnik Franci Matoz pojasnil, da je bil premier zaslišan kot priča. "Kot priča je govoril resnico; povedal je, da ni imel nikoli nikakršne zveze z udeleženimi v postopku v Avstriji," je dejal odvetnik. Prav tako Janša po njegovih besedah nikoli ni bil z nikomer v stiku v zvezi s Patrio oz. se s to zadevo kot predsednik vlade ni ukvarjal.

Kot je še povedal Matoz, je Janša odgovoril na vsa vprašanja tako sodišča kot tožilstva in se ni skliceval niti na imuniteto niti na privilegij zoper samoobtožbo. Zaslišanje premiera Janše, ki je trajalo približno eno uro, je bilo tako danes tudi zaključeno, je za medije še povedal odvetnik Matoz.

Dunajsko sodišče je danes želelo zaslišati tudi Črnkoviča in njegovo soprogo Marijo Badovinac ČrnkoviČ, a sta izkoristila pravico, da zaslišanje odklonita.

Dunajski proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji. Oba očitke zanikata.