požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Türk nastopa kot advokat Hrvaške

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša se je danes odzval na besede predsednika Danila Türka, uperjene proti njemu, da Hrvaško ni mogoče prisiliti v kak dvostranski sporazum. Kot je dejal Janša, Slovenija ne blokira Hrvaške, ampak Hrvaška blokira pot Slovenije do odprtega morja. To pa bo na mizi, ko se bo odločalo o vstopu Hrvaške v EU, je dejal.

Predsednik SDS Janez Janša se je danes odzval na besede predsednika Danila Türka, uperjene proti njemu, da Hrvaško ni mogoče prisiliti v kak dvostranski sporazum. Kot je dejal Janša, Slovenija ne blokira Hrvaške, ampak Hrvaška blokira pot Slovenije do odprtega morja. To pa bo na mizi, ko se bo odločalo o vstopu Hrvaške v EU, je dejal.

Hrvaška se z EU normalno pogaja, je ocenil Janša in izrazil upanje, da bo ta pogajanja "tehnično uspešno zaključila". "In potem bo sledil postopek ratifikacije. Do takrat, ko bo slovenski parlament o tem odločal, pa bomo dolžni razjasniti neko drugo blokado - blokado s strani Hrvaške za uresničevanje slovenske pravice do teritorialnega dostopa do mednarodnih voda," je dejal Janša na današnji novinarski konferenci v državnem zboru.

Opozoril je tudi, da se ta blokada kaže tudi na formalni ravni - z enostransko izjavo Hrvaške, da nič v arbitražnem sporazumu ne pomeni, da Hrvaška pristaja na slovensko zahtevo po teritorialnem stiku z odprtim morjem. Pri tem je napadel premiera Boruta Pahorja, da bo moral predstaviti konkretne dokaze o tem, da mu je hrvaška kolegica Jadranka Kosor obljubila teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem, kar on trdi, v Zagrebu pa zanikajo. Še huje je to, da je hrvaško zunanje ministrstvo v demantiju Pahorjevih besed zapisalo, da je bila hrvaška enostranska izjava usklajena s slovensko stranjo, je poudaril Janša.

Če obstajajo kaki dokazi, priče in podobno v zvezi z omenjenim sestankom, bi moral premier to pokazati takoj, je zahteval Janša in dodal, da bodo v nasprotnem primeru to razčistili na izredni seji DZ, ki jo je opozicija že zahtevala, saj z dosedanjimi Pahorjevimi pojasnil niso zadovoljni. Lahko pa premier te dokaze, če obstajajo, predstavi tudi predsednikom parlamentarnih strank na srečanju za zaprtimi vrati, je še dejal predsednik največje opozicijske stranke.

"Gre za izjemno pomembno stvar, ključno točko izven tega, kar piše v sporazumu, in jo je pred glasovanjem na referendumu potrebno nujno razjasniti. Mislim, da je predsednik slovenske vlade to državljankam in državljanom več kot dolžan," je dejal Janša.

Kritiziral pa je tudi predsednika republike in dejal, da bi moral Türk včasih nastopiti "kot advokat države, ki ji predseduje, ne pa samo kot advokat sosednje države". Türk mu je namreč danes dejal, da Hrvaške ni mogoče prisiliti v kak dvostranski sporazum, in da bi tisti, ki so vodili slovensko in evropsko politiko, morali to vedeti.

Ponovno je izpostavil, da je Türk v svojem učbeniku mednarodnega prava zapisal, da je Slovenija ozemeljsko prikrajšana država. Türkova pojasnila, da gre za oznako držav, ki ne morejo naloviti dovolj rib v lastnem morju, je zavrnil in dejal, da če bi bilo temu res tako, potem bi se govorilo o "ribolovno prikrajšani državi", ne pa ozemeljsko. Slovenija ni ozemeljsko prikrajšana država, ampak pomorska država, je poudaril Janša.

Türk je sicer danes novinarjem razdelil celo fotokopijo strani njegovega učbenika, kjer je omenjen zapis. Gre za opombo, v kateri piše, da se v skladu z mednarodno konvencijo o pomorskem pravu iz leta 1982 za države z geografsko neugodnim položajem štejejo tiste, "katerih geografski položaj ima za posledico, da so pri ustrezni preskrbi z ribami za prehrano lastnega prebivalstva odvisne od izkoriščanja živih bogastev izključnih ekonomskih con drugih držav, ter obalne države, ki ne morejo razglasiti lastne izključne ekonomske cone. Slovenija je značilen primer geografsko prikrajšane države in spada med deset obalnih držav, katerih obala je krajša od 100 km."