nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Slovenija ni v situaciji, da bi si lahko privoščili predčasne volitve

Deli na:
Janša: Slovenija ni v situaciji, da bi si lahko privoščili predčasne volitve

Foto: Bobo

Premier Janez Janša je po izstopu DL koalicije poudaril, da glasovanje o zaupnici ne pride v poštev. Po njegovih besedah so v tem mandatu opravili stvari, ki so bile na meji verjetnega, tudi s pomočjo poslancev in ministrov DL. S stranko kot tako je bilo sodelovanje korektno, težave so bile izključno s predsednikom DL, pravi.

To, da bi sam predlagal glasovanje o zaupnici, kot so ga nekateri pozivali, po Janševih besedah ne pride v poštev. Tistim, ki so ga k temu pozivali, odgovarja, da ta instrument ustava polaga v roke predsedniku vlade. To ni nekaj, o čemer bi lahko odločal koalicijski partner, je dejal Janša. Ob tem je spomnil, da je poslanska skupina SDS večja od celotnega sveta stranke DL, ki ga je tudi k temu pozivala.

Slovenija po Janševem mnenju ni v situaciji, da bi si lahko privoščili predčasne volitve. Pred nami je namreč nekaj nujnih odločitev, za katere je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu. Med njimi so sprememba ustave v zvezi z referendumsko ureditvijo, ratifikacija o pristopni pogodbi Hrvaške k EU, reforma sodnega in pravosodnega sistema ter vpis fiskalnega pravila v ustavo.

Sprememba volilnega sistema ali konstruktivna nezaupnica

Premier Janez Janša je o izhodu iz politične krize dejal, da obstajata dva verjetna scenarija in dve produktivni rešitvi. Ena je dogovor o tem, da se spremeni volilni sistem, druga pa je konstruktivna nezaupnica.

Glede volilnega sistema je na današnji novinarski konferenci dejal, da je pred leti na referendumu dobil največjo podporo dvokrožni volilni sistem, kjer se ne bi dogajalo, da v parlament pride poslanec sicer manjše stranke, ki dobi absolutno manj glasov kot poslanec večje stranke, ki ostane zunaj parlamenta. Napovedal je tudi pogovore s parlamentarnimi strankami na to temo.

Če do spremembe volilnega sistema pride, se je možno za vmesni čas dogovoriti tudi o tem, da se sprejmejo nujni ukrepi, ki jih moramo sprejeti, če želimo obstati, in gremo potem na predčasne rešitve, je dejal.

Druga možnost - konstruktivna nezaupnica - je po Janševem mnenju druga produktivna možnost, ki preprečuje dolgotrajno nestabilnost. V tem primeru bi do nove vlade prišli v dveh tednih.

Poročilo KPK nekorektno

Predsednik vlade Janez Janša je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki mu očita kršitve protikorupcijske zakonodaje, označil kot nekorektno. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, "gre za akt politične inkvizicije". Ta teden je tako vložil pritožbo, sproženi pa bodo tudi ostali pravni postopki.

O vsebini tožbe je Janša povedal le, da je izpodbijal vse, kar ne drži, in da je tega zelo veliko. Kot je poudaril, "za vsak stavek, ki ga je napisala protikorupcijska komisija, obstaja odgovor".

Danes je povedal le, da zelo malo posluje z gotovino in da je vse gotovinske transakcije tudi pojasnil protikorupcijski komisiji. Prav tako je to natančno pojasnil v pritožbi, podrobnosti katere namerava predstaviti tudi javnosti, kar bo storil "vsekakor pravočasno, preden bo padla sodba volivcev, ki je tukaj edina relevantna".

Reakcija DL, ki so ji sledile podobne reakcije tudi nekaterih drugih koalicijskih strank, je po njegovih besedah presenetila posebej za to, ker poročilo protikorupcijske komisije, ki se nanaša nanj, ni korektno.

"Gre za akt politične inkvizicije, je netočno po vsebini, zgrešeno v pravnem smislu in tudi zakonodaja, na katero se sklicuje, je sporna z ustavnega vidika, ker naj bi šlo za dokončen akt, zoper katerega ni pritožbe, čeprav je ta pravica po slovenski ustavi zagotovljena zoper kateri koli akt katerega koli organa," je dejal Janša.

Ne glede na dokončnost, na katero se poročilo sklicuje, pa po mnenju premiera in, kot je dejal, tudi pravnih strokovnjakov, velja slovenska ustava. Zato je vložil pritožbo in napovedal, da bodo sproženi tudi vsi ostali pravni postopki, ki jih zagotavlja ustava.

Premier je sicer dejal, da ni bilo nobene možnosti niti volje, da bi lahko koalicijskim partnerjem pojasnil karkoli iz poročila protikorupcijske komisije. To po njegovih besedah kaže, da je šlo pri tem poročilu zgolj za "povod, ki je sprožil nek scenarij, ki se je pripravljal dlje časa".

Na vprašanje o kredibilnosti, ki jo ima kot predsednik vlade, pa je poudaril, da odgovarja tistim, ki so ga izvolili - bodisi na funkcijo v stranki bodisi na funkcijo v vladi. Tem bo tudi polagal račune; v stranki se je že odločalo, volivci pa bodo na naslednjih volitvah, je dejal.