Revija Reporter
Slovenija

Janša: Slovenija ima bistveno večje težave kot EU

STA

8. maj. 2019 6:00

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša.

Bobo

Zbor za republiko je včeraj v sodelovanju z nemško politično fundacijo Konrad Adenauer Stiftung pripravil javno tribuno o sedanjih in prihodnjih izzivih EU. Razpravljavci so soglašali, da EU kot velik projekt miru nima alternative. Po njihovem mnenju so vse težave, ki pestijo EU, rešljive, a le ob prizadevanju in vzajemni pomoči vseh držav članic.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je kot osrednji gost javne tribune na seznam izzivov, s katerimi se sooča EU, uvrstil tudi migracije ter skupno zunanjo in varnostno politiko. Poudaril je, da je mogoče težave EU rešiti le ob doslednem spoštovanju evropskih vrednot, v jedru katerih je dostojanstvo slehernega človeka.

Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da ima Slovenija bistveno večje težave kot EU. Naša država se namreč po njegovih besedah še vedno ni otresla dediščine prejšnjega totalitarnega režima in se je zato nevarno oddaljila od evropskih vrednot. Opozoril je, da EU ni tehnična skupnost, ampak je politična povezava, ki temelji prav na vrednotah.

Nosilec skupne kandidatne liste SDS in SLS za evropske volitve Milan Zver je poudaril, da je ključna vez EU skupna evropska kulturna bit. Po njegovih besedah močne EU ni mogoče doseči brez močnih in hkrati solidarnih držav članic. Predsednik SLS Marjan Podobnik pa je dodal, da Slovenija pri soočanju z globalnimi izzivi nujno potrebuje močno EU.

Predsednik Zbora za republiko France Cukjati je opozoril, da je čas pred evropskimi volitvami še posebej primeren za resen razmislek o sedanjih in prihodnjih izzivih EU ter njenem pomenu za države članice. Holger Haibach pa je kot predstavnik fundacije Konrad Adenauer Stiftung dodal, da je EU soočena s številnimi, a obvladljivimi izzivi.

Sicer so razpravljavci na javni tribuni soglašali, da so proevropske sile tiste, ki ne glede na politično prepričanje prihodnost svoje države vidijo v EU. Enotni so bili tudi v pozivu k čim večji udeležbi na bližnjih evropskih volitvah, saj je po njihovem mnenju z oddajo glasu mogoče prispevati k močni in stabilni EU.

Javna tribuna je bila tudi priložnost za predstavitev kandidatov na skupni listi SDS in SLS za evropske volitve. Poleg Zvera so na njej še Romana Tomc, Patricija Šulin, Franc Bogovič, Franc Kangler, Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan.