mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša se na družbenih omrežjih prereka z zdravniki, ki ne razumejo odlokov njegove vlade o koncu epidemije

Deli na:
Janša se na družbenih omrežjih prereka z zdravniki, ki ne razumejo odlokov njegove vlade o koncu epidemije

Tako imamo predpise, ki jih ne razumejo niti v vladi, kajšele zdravniki in za njimi še navadni državljani. Predsednik vlade Janez Janša pa jih nato pojasnjuje na twitterju. - Foto: Vlada Republike Slovenije/Twitter

"Nobenega splošnega odprtja meje z Italijo (in tudi A, M) še ni, kajti to je lahko le dvostranski ukrep. Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga. Tudi na meji z RH, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve," je predsednik vlade Janez Janša zapisal na twitterju.

To je bil njegov odziv na tvit Mladih zdravnikov, ki so na tviterju objavili izjavo infektologa predstojnika katedre za infekcijske bolezni in epidemilogijo na ljubljanski medicinski fakulteti dr. Janeza Tomažiča za oddajo 24ur na POP TV: "Trenutna situacija pri nas je dobra, virusa ni veliko. Nevarnost je vnos virusa iz tujine, in to se bo zgodilo. To je dejstvo. Odprtje meje z Italijo je skrb vzbujajoče in do neke mere tudi odprtje meje s Hrvaško." 

Tudi novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na petkovih Odmevih TV Slovenija govoril, da je Slovenija ukinila karanteno za državljane EU, Švice, Norveške in Islandije, ne pa tudi za tretjih držav, ki še vedno morajo ob vstopu v našo državo v 7-dnevno karanteno.

Vlada je v četrtek pozno zvečer na dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Kot je zapisala v Odloku za preklic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), odlok velja naslednji dan po objavi v Uradnem listu (torej od 15. maja), uporablja pa se od 31. maja 2020.

Sočasno pa je vlada sprejela še Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

V njem je določila kontrolne točke s sosednjimi državami (Italijo, Avstrijo in Madžarsko, s Hrvaško imamo mejne prehode) in dovolila, da lahko dvolastniki oziroma lastniki nepremičnin iz sosednjih držav meje prehajajo tudi izven kontrolnih točk.

Tudi ta odlok je začel veljati naslednji dan po objavi v Uranem listu. Povezava na spletno vladno stran je tukaj.

Podrobneje je oba odloka predstavil vladni govorec Jelko Kacin na petkovi redni tiskovni konferenci vlade. Kot je povedal, je Slovenija s četrtkovo odločitvijo prva v Evropi, ki je epidemijo s 15. majem preklicala. 

"Na dopisni seji je vlada spremenila tudi ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Slovenije. In sicer je včeraj odpravila tudi obvezno sedemdnevno karanteno za državljane EU ter hkrati uvedla 14-dnevno karanteno za:

osebe iz tretjih držav, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v državah Evropske unije,

osebe, ki imajo stalno ali začasno bivališče v državah Evropske unije in so zapustile Evropske unije za več kot 14 dni."

Podrobneje o tiskovni konferenci so poročali na spletni strani vlade.

Tako imamo predpise, ki jih ne razumejo niti v vladi, kajšele zdravniki in za njimi še navadni državljani. Predsednik vlade pa jih nato pojasnjuje na twitterju.