nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Luka Budak Njena.si

Luka po šovu doživel šok

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil največjo pisarno med poslanci SDS, včasih glasuje, včasih ne, včasih pa ga sploh ni v parlamentu

Deli na:
Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil največjo pisarno med poslanci SDS, včasih glasuje, včasih ne, včasih pa ga sploh ni v parlamentu

Janez Janša v državnem zboru. - Foto: Matija Sušnik/DZ

»Novi vladi in novemu predsedniku vlade želim uspešno delo,« je prejšnji premier Janez Janša sklenil, ko je posle predal novemu premierju Robertu Golobu. Nato se je spet vselili v svoje stare poslanske prostore v državnem zboru, ki sicer pripadajo vodji poslanske skupine in so temu primerno tudi večji.

Vodja poslanske skupine SDS pa je zaradi tega v nekoliko manjših, saj se ve, kdo je šef. V tem mandatu je vodja postala Jelka Godec, medtem ko se je njen predhodnik Danijel Krivec preselil v pisarno podpredsednika državnega zbora, do koder se je poslovil Jože Tanko.

In kako Janša opravlja svojo poslansko funkcijo? Na prvi seji, 13. maja, kjer so si poslanci potrdili mandate, je na začetku sodeloval, nato pa ni več pritiskal na glasovalne tipke. Morda je imel kakšne neodložljive obveznosti kot predsednik vlade.

Na prvi izredni seji pet dni pozneje je prav tako sodeloval na začetku, nato pa mu je zmanjkalo časa ali volje, da bi glasoval o novem zakonu o vladi, ki ga je predlagala sedanja koalicija, pozneje pa je poslanska skupina SDS nanj vložila pobudo za posvetovalni referendum. Tudi na drugi izredni seji, 25. maja, ko so glasovali o mandatarju, ni pritiskal na glasovalne tipke. Enako velja za tretjo izredno sejo, 1. junija, ko so poslanci glasovali o novi vladi.

V času četrte izredne seje, 9. junija, ko ni bil več premier, je glasoval za novo generalno sekretarko vlade in za oblikovanje komisije za tajne volitve, na katerih so poslanci razrešili ustavnega sodnika Marijana Pavčnika, ki je odstopil s tega položaja, toda za tem ni več glasoval.Na peti izredni seji, 21. junija, je glasoval za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, pri drugih sklepih pa ni pritiskal tipke. Tudi naslednji dan, ko je bila 6. izredna seja, je selektivno glasoval: včasih je pritisnil na tipko, včasih pa ne.

Med drugim je ni pritisnil, ko so poslanci razreševali Romano Jordan iz sveta Agencije za energijo. Za 7. izredno sejo, ki se je začela v ponedeljek, pa je svoj izostanek opravičil, ni pa se odpovedal aktivnostim na tviterju.

Janša je sicer tudi član odbora za zunanjo politiko, medtem ko komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki pripada opoziciji, še niso ustanovili. Zadnja seja, 21. junija, ko so razpravljali o podpori Ukrajini za kandidaturo v EU, je bila zaprta za javnost, zato ni znano, ali je bil na seji navzoč tudi Janša.

Po seji je dal izjavo za javnost premier Golob. Iz magnetograma prejšnjih sej, objavljenega na portalu državnega zbora, pa je razvidno, da se ju Janša ni udeležil, saj ga je 30. maja nadomeščala Suzana Lep Šimenko, 17. junija pa Zoran Mojškerc.