Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša, Rupel, Peterle ustanavljajo združenje osamosvojiteljev

Deli na:

Na pobudo Lojzeta Peterleta, Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Igorja Bavčarja v Ljubljani danes poteka ustanovni zbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, kot se bo imenovalo novoustanovljeno združenje. Uvodoma so sprejeli programska izhodišča in statut združenja, ki naj bi združevalo vse Slovence, ki delijo vrednote osamosvojitve.

Na pobudo Lojzeta Peterleta, Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Igorja Bavčarja v Ljubljani danes poteka ustanovni zbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, kot se bo imenovalo novoustanovljeno združenje. Uvodoma so sprejeli programska izhodišča in statut združenja, ki naj bi združevalo vse Slovence, ki delijo vrednote osamosvojitve.

Član iniciativnega odbora Igor Bavčar je uvodoma pojasnil, da so se ustanavljanju združenja odločili za spremembo njegovega imena. Tako se to ne bo imenovalo Veterani slovenske osamosvojitve, pač pa Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, pri čemer bo ohranilo kratico VSO.

Temeljne točke programa VSO je zlasti aktivno uveljavljati in promovirati vrednote in ideale slovenske osamosvojitve. Med drugim se bodo zavzemali za zgodovinsko pravične vzgojne in izobraževalne procese v slovenskih šolah, sodelovali bodo s Slovenci v zamejstvu in po svetu in spodbujali javno manifestiranje slovenske pripadnosti.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pa je v svojem uvodnem nagovoru slovensko osamosvojitev izpostavil kot najpomembnejši dogodek v zgodovini naroda. Danes pa je po njegovih besedah "prišel čas za nov premislek o dejanski narodni spravi", k čemur bo pripomoglo tudi novo združenje.

Prvi demokratično izvoljeni predsednik vlade Lojze Peterle pa je od programskih izhodišč omenil vrednote in pošten zgodovinski spomin. Ideja o novem združenju je nastala iz pomanjkanja obojega, je pojasnil. "Mi ne stiskamo rok v pest," je poudaril Peterle, pač pa želijo v združenju biti odprtih rok za vse, ki želijo gojiti vrednote osamosvojitve Slovenije.

Statut sicer VSO opredeljuje kot "domoljubno društvo, ki združuje državljane Republike Slovenije ter Slovence v zamejstvu in po svetu, ki imajo pozitiven odnos do svoje domovine in slovenske osamosvojitve. Združuje vse, ki so sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev osamosvojitve, v pripravah na osamosvojitev Slovenije, pri sami osamosvojitvi ter pri obrambi domovine t.j. vojni za Slovenijo. Združuje tudi vse, ki delijo vrednote slovenske osamosvojitve, kot jih določajo programska izhodišča".

Poleg tega pa statut tudi določa, da člani VSO ne morejo postati osebe, ki so s svojim ravnanjem ovirale priprave in nasprotovale osamosvojitvi Slovenije in ki to počnejo tudi danes.

Ustanovnega zbora se poleg omenjenih pobudnikov in govorcev udeležuje več kot 500 članov in simpatizerjev novoustanovljenega združenja, med njimi tudi nekateri kulturniki, gospodarstveniki ter nekdanji in aktualni poslanci. Nadaljevalo se bo z izvolitvijo vodstva združenja, zvečer pa združenje pripravlja tudi slavnostno akademijo.