severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Janša preko ajdovskega milijonarja v celoti lastniško prevzel nekdanje glasilo NSI

Deli na:
Janša preko ajdovskega milijonarja v celoti lastniško prevzel nekdanje glasilo NSI

Tino Mamić, Aleš Štrancar, Igor Vovk in Rok Čakš aprila 2022, ko je Štrancar napovedal investicijo v Domovino. - Foto: Primož Lavre

Igor Vovk in Rok Čakš sta ajdovskemu podjetniku Alešu Štrancarju prodala svoja deleža Domovine, nekdanjega medija Nove Slovenije. Tega zdaj v celoti obvladuje Štrancar, sicer zagret podpornik prvaka SDS Janeza Janše.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so danes v sodnem registru vpisali spremembo lastništa. Čakš, sicer nekdanji urednik spletnega portala Domovina, in Vovk, direktor Zavoda Iskreni, sta Štrancarju prodala svoje 21-odstotna deleža v podjetju Mediainvest, izdajatelju portala in tednika Domovina.

Največji lastnik Mediainvesta je bil že pred tem Štrancar s 37-odstotnim deležem, poleg Čakša in Vovka pa ima v njem 21-odstotni delež še urednik tednika Domovina Tino Mamić.

Kemik vlaga v medije

Štrancar, po izobrazbi kemik, si je ime in premoženje ustvaril s podjetjem BIA Separations. To je bilo leta 2020 za 360 milijonov evrov prodano nemškemu biofarmacevtskemu podjetju Sartorius in Štrancar se je odločil del zaslužka od prodaje investirati v medije.

Aprila 2022 je napovedal, da bo vložil milijon evrov v Domovino, ki se je tedaj ravno soočila z zaprtjem državne pipice po porazu vladne koalicije Janeza Janše, v kateri je bila tudi stranka NSi. Ta je že od začetka stala za Domovino in ji pomagala pri ustanovitvi in financiranju.

NSi-jevca v nemilosti šefa

Po prihodu Štrancarja, ki je blizu SDS in Janši, svoje antipatije do nekaterih vidnih članov NSi pa ne skriva, sta Vovk in Čakš kot najbolj izpostavljena simpatizerja NSi v ekipi Domovine kmalu padla v nemilost novega šefa in se v začetku letošnjega leta poslovila.

Domovina je bila že pred aktualno transakcijo (Čakš in Vovk sta iz lastništva uradno izstopila v ponedeljek, 13. maja) popolnoma pod Štrancarjevim nadzorom in dejansko je šlo pri poslu le za formalnost: brez finančne podpore bogatega poslovneža iz Ajdovščine medij pač ne bi mogel obstati.

Izpis iz sodnega registra o spremembi lastništva: