hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Poslanec PS Čehovin je imel oznako "opuščenega uslužbenca Udbe"

Deli na:
Janša: Poslanec PS Čehovin je imel oznako "opuščenega uslužbenca Udbe"

Foto: Bobo

Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin toži predsednika SDS Janeza Janšo zaradi Janševe izjave, da je bil Čehovin uslužbenec Udbe.

Janša pravi, da je bila izjava usmerjena v delovanje koalicije, ko so problematizirali njegovo imenovanje v komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Janša je namreč na seji DZ 28. avgusta 2014 dejal, da je bil Čehovin "v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska", izhaja iz magnetograma te seje.

Zaradi te izjave se je Čehovin odločil za zasebno tožbo, saj gre po njegovem mnenju za namerno blatenje in napad na njegovo integriteto ter na čast in dobro ime. Kot je Čehovin takrat dejal, je iz Arhiva RS dobil še dokument, po katerem "ime Jerka Čehovina ne obstaja v nobeni kartoteki, ne SDV, ne Sove, ne prejšnjih organizacij in niti ne v arhivu kriminalistične policije".

Janša je na današnji obravnavi na sodišču pojasnil, da njegova razprava na seji DZ ni bila usmerjena v Čehovina, ampak v delovanje koalicije pri sestavljanju komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na seji DZ so namreč problematizirali predvideno članstvo Janše v komisiji, saj je takrat prestajal dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, zaradi česar so pod vprašaj postavljali tudi njegov poslanski mandat.


Po njegovih navedbah je bil povod za omembo Čehovina vpletanje koalicije v poslovniško pravico opozicije, da predlaga člane komisije. Tako je želel opozoriti, da se koalicija leta 2011 (v času Janševe vlade) ob imenovanju Čehovina v komisijo ni obregnila v to, da je bil uslužbenec Udbe, čeprav naj bi po njegovem vedenju takrat v DZ vsi vedeli za to. Je pa kasnejša koalicija leta 2014 problematizirala Janševo imenovanje v to komisijo, je opisal predsednik SDS. Leta 2011 niso izpostavljali Čehovinovega sodelovanja z Udbo, ker je bil izvoljen poslanec in ker ima vsaka poslanska skupina pravico predlagati svoje kandidate v komisijo, je dodal.

Podatek, da je Čehovin sodeloval z Udbo, je Janša našel v evidenci udba.net. Z omembo arhiva pa se je nanašal na arhiv ustanovitelja te spletne strani Dušana S. Lajovica, ki je leta 2003 objavil podatke Centralne abecedne evidence Republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije, pod katerega je spadala tudi Služba državne varnosti (SDV), naslednica Udbe.

Janša je dejal, da mu je Lajovic leta 2006, ko je bil pri njem na obisku, tudi pokazal ta arhiv in da je avtentičen s tem, kar je objavljeno na spletu.

Janša priznava, da vsa imena, ki so se znašla na seznamu, niso bili sodelavci Udbe, a da je bilo pri Čehovinovem imenu šifrant 55.000, ki je oznaka za "opuščenega uslužbenca Udbe". To po njegovih besedah pomeni, da je to oseba, ki je aktivno in zavestno sodelovala z Udbo in ni mogel biti nekdo, ki je bil le vir.

Sojenje se nadaljuje aprila z zaslišanji prič.