pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša, Pahor, Lahovnik,... TRS zaradi gradnje Teš 6 ovaja vse povprek

Deli na:
Janša, Pahor, Lahovnik,... TRS zaradi gradnje Teš 6 ovaja vse povprek

Foto: Primož Lavre

Stranka TRS je danes na vrhovno državno tožilstvo posredovala kazenske ovadbe zoper nekdanja premiera Janeza Janšo in Boruta Pahorja, nekdanje ministre Andreja Vizjaka, Zvonka Černača, Mateja Lahovnika, Janeza Šušteršiča ter nekdanjega direktorja Teša Simona Tota. Po njihovem naj bi obstajal najmanj utemeljen sum goljufije pri Teš 6.

V zunajparlamentarni stranki TRS so kazensko ovadbo vložili zaradi utemeljenega suma najmanj goljufije, zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev, nevestnega dela v službi, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Gorazd Marinček iz TRS. Šlo naj bi za dejanja, storjena v obdobju od leta 2006 do 2013.

Ovadeni naj bi storili celo vrsto vprašljivih zadev. "Vrhunec pa je bil, da se je izkazalo, da so, preden so podpisali pogodbo z vlado, da investicija ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, že vedeli, da je ta izdatek 1,45 milijarde evrov. S tem so zavedli vlado in državni zbor, ki je potrdil zakon o državnem poroštvu za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6)," je poudaril Marinček.

Prepričan je, da so ovadeni tako "prevarali tudi zakonodajno vejo oblasti". Marinček je izpostavil, da sta takratna ministra Černač in Šušteršič, ki sta v imenu vlade podpisala pogodbo s Tešem, naredila domačo nalogo skrajno malomarno. "Imela sta dva meseca časa za preverbo vseh podatkov, preverila sta jih slabo," je dejal.

Ob tem je izpostavil, da želijo s kazenskimi ovadbami dati možnost sodni veji oblasti, da "ostane neogoljufana in da nam vrne upanje, da smo vsaj v enem delu še pravna država".