benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o pobudi za veliko koalicijo: Spodobi se, da nanjo najprej odgovori SMC

Deli na:
Janša o pobudi za veliko koalicijo: Spodobi se, da nanjo najprej odgovori SMC

Foto: Primož Lavre

Premier in predsednik SMC Miro Cerar je danes pojasnil, da je seznanjen s pobudo skupine posameznikov za oblikovanje velike koalicije med SMC in SDS, a je za zdaj še ne more konkretneje komentirati. Medtem pa je prvak SDS Janez Janša na Twitterju pobudo označil za zanimivo, vendar "se spodobi, da nanjo najprej vsebinsko odgovori oblastna stranka".

Skupina posameznikov je namreč v torek na premierja Cerarja in predsednika SDS Janšo naslovila poziv k oblikovanju "kakovostne, ne nujno izključno strankarske ekipe", ki bo presegla medsebojne zamere in Slovenijo popeljala v smer, izbrano ob osamosvojitvi. "Dovolj je bilo drobnjakarskega pragmatizma in provincialne prepirljivosti," pravijo.

Po njihovem mnenju je čas za "odgovorno, državniško politiko". To naj po njihovih besedah pokažeta SMC in SDS ter s tem izpolnita zgodovinsko odgovornost, ki so jima naložili volivke in volivci.

Poziv je podpisalo 15 posameznikov, med njimi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk, dekan Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, nekdanji poslanec DL Marko Pavlišič in ekonomist Egon Zakrajšek.

Janša je v odzivu na pobudo na družbenem omrežju Twitter še ocenil, da gre za precej točno oceno stanja. Cerar pa se je na pobudo le na kratko odzval ob današnjem obisku vlade v Pomurju.

V društvu Alternativna akademija pa so v današnjem sporočilu pobudo za oblikovanje velike koalicije med SDS in SMC ocenili kot nedostojno. Pobuda po njihovem mnenju ni verodostojna že zaradi "narave podpisnikov" pa tudi njena vsebina je šibko utemeljena.