stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o Patrii: Resnica prihaja na plan

Deli na:
Janša o Patrii: Resnica prihaja na plan

Janez Janša in Franci Matoz - Foto: Bobo

Se bo postopek sprožil tudi proti premieru Borutu Pahorju, ker se je na znanem mestu sestajal z Moamerjem Gadafijem in poskušal pridobiti materialne koristi za Zorana Jankovića, se je pred začetkom nadaljevanja sojenja v zadevi Patria vprašal Janez Janša. Walter Wolf, zaradi katerega je bila obravnava minuli teden prestavljena, je danes na sodišču.

Janša pričakuje, da bo tožilec umaknil obtožni predlog, saj resnica prihaja na dan, je komentiral zmoto o črki J v dokaznem materialu. Po njegovem so "tožilstvo in njihova izpostava Mladini iz sodnega spisa vzeli le tisto, s čimer so lahko manipulirali", je dejal.

V prostorih Okrožnega sodišča v Ljubljani se je začela glavna obravnava v sojenju v zadevi Patria, ki se je udeležuje vseh pet obtoženih - Janez Janša, Jože Zagožen, Anton Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf. Še pred obravnavo je Janez Janša izrazil upanje, da bo obtožni predlog proti njemu umaknjen.

Prav tako je Janša izrazil prepričanje, da bo obravnava potekala v boljših pogojih, kot je prejšnji ponedeljek. Obravnava danes sicer poteka v večjih prostorih ljubljanskega okrožnega sodišča.

Kot je povedal Janša, ga obtožni predlog bremeni, da je neugotovljenega dne, na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način prejel obljubo podkupnine. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi moralo tožilstvo obtožni predlog vložiti tudi zoper aktualnega premiera Boruta Pahorja saj se je "ugotovljenega dne, na ugotovljen način in na ugotovljenem kraju" sestal s takratnim libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem in zase "pridobil politično korist", gospodarsko korist pa je po navedbah Janše pridobil za ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Janšev odvetnik Franci Matoz je sicer takoj na začetku obravnave izrazil nasprotovanje temu, da je na obravnavi prisoten državni pravobranilec, saj po njegovem mnenju nikjer iz obtožnega predloga ne izhaja, da bi bila država v zadevi oškodovanka. Tožilec Andrej Ferlinc je odgovoril, da bi v tem primeru lahko bila oškodovana tudi Republika Slovenija.

Poleg tega pa je zagovornik Ivana Črnkoviča, odvetnik Dejan Markovič, zahteval izločitev sodnice Barbare Klajnšek, saj meni, da so podane okoliščine, ki zbujajo dvom o njeni nepristranskosti. Pojasnil je, da je Klajnškova obrambno ministrstvo že julija pozvala, naj predloži vse račune Rotisa, prav tako pa je banke pozvala naj posredujejo podatke o stanju sredstev družbe Rotis. Sodnica je po Markovičevem mnenju s tem zbirala dokaze v zvezi z "višjimi očitki", čeprav tožilstvo zbiranje teh dokazov ni predlagalo.

Sojenje predsedniku SDS Janezu Janši, brigadirju Tonetu Krkoviču, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje, se je na ljubljanskem okrajnem sodišču pričelo pretekli ponedeljek.

Sodnica Barbara Klajnšek je takrat zaradi odsotnosti Wolfa odločila, da se začetek glavne obravnave preloži na danes, poleg tega pa naložila tožilstvu, naj poskrbi za prevod več kot 300 strani finske dokumentacije.