Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o krizi

Deli na:

V Sloveniji imamo eno krizo, a zaenkrat samo paket ukrepov, ki ga je pripravila SDS, je v Odmevih na TV Slovenija dejal predsednik SDS Janez Janša. Kot je spomnil, so paket pripravili potem, ko vlada svoje obljube, da bo do konca 2009 predlagala izhodno strategijo, ni izpolnila. V priporočilih vladi, ki jih je danes sprejel DZ, Janša vidi napredek.

V Sloveniji imamo eno krizo, a zaenkrat samo paket ukrepov, ki ga je pripravila SDS, je v Odmevih na TV Slovenija dejal predsednik SDS Janez Janša. Kot je spomnil, so paket pripravili potem, ko vlada svoje obljube, da bo do konca 2009 predlagala izhodno strategijo, ni izpolnila. V priporočilih vladi, ki jih je danes sprejel DZ, Janša vidi napredek.

Kot je v nocojšnjih Odmevih na nacionalni televiziji spomnil prvak največje opozicijske stranke, je vlada lani v celoti zavrnila paket, ki ga je pripravil SDS, vladna koalicija pa se je tedaj "norčevala iz teh predlogov". Tokrat je vladna koalicija ravnala nekoliko drugače, dodaja.

Ponovno pa je Janša opozoril, da je za "rekordni", skoraj devetodstotni padec BDP v lanskem letu krivo tudi pozno spopadanje s krizo in domače zamude. Janša je to utemeljil z dejstvom, da je bil padec v Sloveniji še enkrat večji kot v EU in več kot še enkrat večji kot v evropski monetarni uniji.

"Če bi bili vzroki samo zunanji, potem bi padali nekje na povprečju Evropske unije. Naš padec je bil še enkrat globlji, in to kljub temu, da smo imeli večje rezerve kot večina teh držav in da smo prej rasli še enkrat hitreje, kot je raslo povprečje Evropske unije," je pojasnil predsednik SDS.

Navedel je tudi podatke gospodarske zbornice, po katerih od 62 protikriznih ukrepov, ki jih zbornica spremlja, "v celoti delujejo samo trije".

Janša je sicer priznal, da njihovi izračuni niso popolni, vendar ne drži, da izračunov ni bilo, saj so bili vsi ukrepi ovrednoteni. Tako bi npr. zmanjšanje zaposlenih v javnem sektorju "na neboleč način" za dva odstotka letno v naslednjih petih letih prineslo skupno od 300 do 350 milijonov evrov prihrankov oz. en odstotek BDP. "To je velik denar, ki ga lahko privarčujemo brez tega, da bi kakorkoli ravnali nesocialno," je še ocenil.

Po Janševem mnenju je treba tudi ločevati zaposlovanje v državni upravi in v gospodarstvu: "V zadnjem letu se je brezposelnost povečala za 50 odstotkov, vendar ne na račun javne uprave. Tu je redko kdo izgubil delo. Ta delovna mesta so bila izgubljena v gospodarstvu, kar je seveda neto škoda."

Kot je dodal, se dva odstotka ljudi letno upokoji ali odide v druge službe, zato bi bilo za doseganje omenjenega cilja zmanjšanja zaposlovanja zgolj ne dodatno zaposlovati tam, kjer je zaposlenih preveč.

Prav tako je Janša zavrnil, da bi predlagali zgolj zmanjšanje davkov, s čimer bi oslabili javne finance. "Mi predlagamo ukrepe, na podlagi katerih bo lahko gospodarstvo več ustvarjalo, in če se bo več ustvarjalo, se bo lahko z nižjimi davki tudi več nateklo v proračun," je dejal.

Ključ za izhod iz krize je po Janševem prepričanju v ustvarjanju novih delovnih mest, kar pa lahko naredi le gospodarstvo. Politika bi morala tudi predvsem zagotoviti pogoje, zlasti malim in srednjim podjetjem, da lahko vlagajo in ustvarjajo nove programe in odgovarjajo na nove zahteve zato, da se bodo ljudje lahko na novo zaposlili.

Podjetniki potrebujejo torej predvsem finančno podporo. Po mnenju Janše je bančni sektor pri nas pretežno v državni lasti, zato ima vlada instrumente, da bi vplivala na to, da se finančno servisiranje gospodarstva poveča, "pa smo eni najbolj togih v Evropi po mednarodni primerjavi". Zato so v SDS tudi predlagali investicijske olajšave, dodaja Janša.