Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o izbiri Lenarčiča: Dvojni strel v koleno za Šarca

Deli na:
Janša o izbiri Lenarčiča: Dvojni strel v koleno za Šarca

Janez Janša - Foto: Bobo

Predsednik SDS Janez Janša je danes na Twitterju odločitev premierja Marjana Šarca, da za komisarskega kandidata iz Slovenije predlaga veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča, označil za dvojni strel v koleno.

Lenarčič je po Janševi oceni sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU, medtem ko je v uniji brez teže. "Poznate kak njegov predlog, idejo, zamisel? Vsaj članek na temo odprtih dilem?," je zapisal na Twitterju.

Janez Lenarčič je bil leta 2006 v času vlade premierja Janeza Janše imenovan na mesto državnega sekretarja za evropske zadeve in je bil vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008.

Pred tem je bil med drugim svetovalec premierja Janeza Drnovška, leta 2014 po vrnitvi iz Varšave, kjer je dva mandata vodil urad Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične institucije in človekove pravice, pa je postal državni sekretar v kabinetu premierja Mira Cerarja. Leta 2016 je prevzel vodenje stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc je v sredo dejala, da Šarec s predlaganjem Lenarčiča ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniško raven.

Premier Šarec je Lenarčiča za kandidata za evropskega komisarja predlagal v sredo, danes pa ga je vlada tudi potrdila. Proti so glasovali ministri iz vrst SD.