zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o interpelaciji zoper vlado: Šibka Cerarjeva vlada je lahek plen botrov

Deli na:
Janša o interpelaciji zoper vlado: Šibka Cerarjeva vlada je lahek plen botrov

Foto: Primož Lavre

Poslanci SDS bodo danes vložili interpelacijo o delu vlade. O vložitvi interpelacije zdaj na novinarski konferenci govori predsednik stranke Janez Janša. "Z interpelacijo zahtevamo razpravo o delu vlade, o sklepih se bomo odločili po razpravi," pravi. Gre verjetno za najšibkejšo vlado v zgodovini Slovenije, dodaja. Je lahek plen botrov, ki so jo nastavili, in tudi Bruslja, meni. "Po več kot dveh letih je vidno, kam je krmar zapeljal ladjo razvoja Slovenije, zato je potrebno opraviti razpravo." Z vlado so po Janševem mnenju zadovoljni povzročitelji bančne luknje in prejemniki privilegiranih pokojnin.

Interpelacijo so v SDS vložili "zaradi kršenja ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma vladnih strank SMC, DeSUS in SD, slabega upravljanja z državo in državnim premoženjem ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU".

Ključno vprašanje, na katerega si v SDS želijo odgovor v razpravi o interpelaciji, je "v kolikšni meri je vlada v prvi polovici mandata 2014-2018 uresničevala ustavno prisego in lastno koalicijsko pogodbo ter na katerih področjih so odstopanja od zastavljenih ciljev največja", je zapisano v 46-stranski obrazložitvi interpelacije.

Po Janševih besedah v SDS z razpravo o interpelaciji ponujajo tudi vladi priložnost, da pojasni morebitne nesporazume, da popravi svoje napovedi iz koalicijske pogodbe in bolj realno pove, kaj bo naredila, saj doslej vlada ni podala realne ocene svojega dela, je dejal vodja opozicije.

"Upam, da bo po tej razpravi povprečnemu državljanu bolj jasno, kaj je narobe s smerjo ladje in krmarjem," je še navedel Janša.

"Jasno je, da je to vlada državne administracije, da sta za delovanje vlade značilna birokratizacija in centralizem, da gre za šibko vlado, verjetno najšibkejšo doslej, ki je lahek plen botrov in lobijev oz. interesnih skupin in občasno bruseljske administracije," je ključne očitke zajel Janša, ki je med žrtvami aktualne vladajoče politike med drugim izpostavil davkoplačevalce, državljane v sodnih in administrativnih postopkih, mlade brez služb in stanovanj, delavce migrante in občine, z izjemo bogatih.

S to vlado pa so po njegovi oceni zadovoljni povzročitelji bančne luknje, saj vlada intenzivno zavira preiskave bančne luknje, in prejemniki privilegiranih pokojnin, izdelovalci različnih študij ... Pod vprašaj je postavil dobre gospodarske kazalce in padec brezposelnosti in poudaril, da ni čutiti, da bi se ukvarjali s privabljanjem tujih investitorjev, saj se znatni investicijski tokovi v regiji Slovenije ogibajo. Zato zaostanek s primerljivimi državami in pri gradnji infrastrukture, je prepričan Janša.

Po Janševih besedah so v SDS v zadnjih dveh letih predlagali več sistemskih rešitev, kot so jih bili deležni z vladne strani. Kritičen je bil do trase tretje razvojne osi, ki jo podpira vlada, ter do 300 milijonov težkega sporazuma med vlado in glavnim mestom. "Če se je začelo z Ljubljano, kje so podobni dogovori z drugimi mesti," se je vprašal.

V slovenski zunanji politiki je po Janševi oceni videti zmedenost, obregnil pa se je tudi ob "šlamastiko z arbitražnim sporazumom" ter ob "neposrečeno kandidaturo za generalnega sekretarja ZN, ki nima enotne podpore niti v Sloveniji".

Kritičen je bil tudi ravnanja vlade pri soočanju z migrantsko krizo in dejal, da je investiranje v begunske centre nesmiselno, saj bi morali raje vlagati v varovanje meja. Ob tem je spomnil tudi na zaskrbljujoče stanje v vojski".

Tudi po interpelaciji ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak vlada ohranja neustrezen odnos do družine, še menijo v SDS, tudi "nekih resnih predlogov" na področju davkov ni.

Kot je poudaril Janša, v SDS zahtevajo razpravo o delu vlade, niso pa se odločili za vložitev konstruktivne nezaupnice. Od odgovorov vlade in razprave pa bo odvisno, kakšne sklepe bi utegnili predlagati po koncu, glede na možnosti, ki jim jih nudi poslovnik DZ.

Po končani razpravi o interpelaciji lahko namreč pobudniki interpelacije predlagajo, naj državni zbor sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade. Lahko pa po končani razpravi najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade. Poslanska skupina SDS bo po Janševih napovedih predlagala eno od možnosti.

Janša je pokomentiral tudi stabilnost vladne koalicije in ocenil, da ta v tem mandatu ni nič bolj stabilna od tistih, ko je prišlo do predčasnih volitev. Motiv v tem, da se sedanja koalicija obdrži, vidi v interesih tistih, "ki so to vlado omogočili". Interes pa je po njegovem mnenju konsolidacija ustavnega sodišča. Prihodnjo pomlad namreč mandat poteče štirim ustavnim sodnikom, zato mora DZ imenovati nove.