Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata odprtje šol in vrtcev

Deli na:
Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata odprtje šol in vrtcev

Janez Janša - Foto: Twitter/Vlada RS

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo odprtje osnovnih šol za prvo triletje in polno delovanje vrtcev v devetih regijah, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

"Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno," je ob tem še pozval predsednik vlade.

Stališče epidemiološke stroke glede odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov ostaja nespremenjeno, je razvidno iz dopisa, ki ga je na Twitterju objavil Janša. Na NIJZ so še napovedali, da bodo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalni zavodih in celotni populaciji še naprej skrbno spremljali, ob znakih naglega poslabšanja pa bodo predlagali nadaljnje ukrepe.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes podalo stališče, da so osnovne šole in vrtci pripravljeni na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu C. Glede odpiranja v torek pa bo ministrstvo sledilo strokovnim odločitvam ministrstva za zdravje in pristojnih strokovnih zdravstvenih služb.


Janša je namreč na današnji seji DZ nekaj po poldnevu dejal, da je zaradi pojava angleške različice novega koronavirusa v Sloveniji še odprto vprašanje, ali se bo del učencev v torek dejansko vrnil v šolske klopi, predšolski otroci pa v vrtce. Ob tem je dodal, da popoldne pričakuje mnenje ministrstva za izobraževanje, NIJZ in svetovalne skupine o tem vprašanju. Ti so torej vračanju še naprej naklonjeni, iz česar izhaja, da sprememb pri načrtovanem odpiranju šol in vrtec ni.

Kot so še zapisali na NIJZ, je treba sedaj vse napore vložiti v obvladovanje epidemije na državni ravni in v zagotavljanje varnega šolskega za učence in zaposlene. "Če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj se najprej zapre druge možne lokacije prenosa," so dodali.

Pred torkovim odpiranjem šol in polnega delovanja vrtcev danes po državi sicer poteka množično testiranje s hitrimi testi za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja. Na odprtje se namreč pripravljajo vzgojno-izobraževalni zavodi v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.