molitev Dobra karma

Tarot napoved: padle so karte Vitez palic, Paž ...

cven, miha-sovič, golobi-pismonoši, golobica-marjana Svet24.si

Indija pridržala goloba, osumljenega, da je ...

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci Svet24.si

Ministrica že ve, kdaj bodo šli vsi v šolo

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Slovenija

Janša: ni se mudilo

Deli na:

Vodja največje opozicijske stranke Janez Janša je za sobotno prilogo dnevnika Večer ocenil podpis arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško in spregovoril tudi o vprašanju reševanja meje v preteklosti. Izrekel se je, da bi sporazum v parlamentu ratificirali z dvotretjinsko večino in podprl morebitni referendum o sporazumu.

Vodja največje opozicijske stranke Janez Janša je za sobotno prilogo dnevnika Večer ocenil podpis arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško in spregovoril tudi o vprašanju reševanja meje v preteklosti. Izrekel se je, da bi sporazum v parlamentu ratificirali z dvotretjinsko večino in podprl morebitni referendum o sporazumu.

Kot meni Janša, je premier Borut Pahor v Stockholmu podpisal sporazum, ki bo "Slovenijo veliko stal, in to v vsakem primeru". "Če bo ratificiran, ga bomo plačali z izgubo teritorialnega stika z odprtim morjem in statusa pomorske države, če pa ne bo, pa z izgubo mednarodne kredibilnosti. Slovenija bo v enakem položaju, kot je bila Hrvaška po zavrnitvi ratifikacije sporazuma Drnovšek-Račan," je še dejal Janša in dodal, da meni, da Pahor tega ni naredi, da bi namerno škodil Sloveniji, je pa po njegovih besedah očitno, da je prevladala politična kalkulacija nad dejanskimi interesi države.

Na vprašanje, kako bi sam reševal vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško, potem, ko prejšnji vladi pod vodstvom Janše v štirih letih ni prav veliko uspelo, predsednik SDS odgovarja, da "nikomur doslej ni uspelo, ker Hrvaška še nikoli ni bila v položaju, ko bi se bila pripravljena o tem problemu resno pogovarjati". Sedaj pa je Hrvaška pred zaključkom pogajanj z EU in Slovenija po oceni Janše še nikoli ni imela tako močne pogajalske pozicije.

Pojasnil je še, da je bilo reševanje tega problema s pomočjo tretjega zastavljeno že leta 2007. "Ustanovljene so bile ustrezne komisije, ki so iskale rešitev. Za pripravo sporazuma je bilo usklajeno vse, razen načela pravičnosti, nanj Hrvaška ni pristala, zato nekdanji vodja slovenskega dela mešane komisije za reševanje vprašanja meje Miha Pogačnik ni imel pooblastila, da tak sporazum parafira. Sicer pa je v teh komisijah sodelovala tudi celotna opozicija za razliko od sedanjega stanja, ko smo bili iz procesa popolnoma izključeni," je dejal.

Predsednik SDS tudi meni, da je za ratifikacijo sporazuma v parlamentu potrebna dvotretjinska večina. "Če bo koalicija izsilila glasovanje z navadno večino, bo to presedan in lahko tudi kakšna naslednja koalicija o podobnih ustavnih zadevah glasuje z enostavno večino, zato opozarjam vladno koalicijo, naj se tega zavedajo. In potem ostane, če bo sporazum res ratificiran, še referendum..."

Janša ob tem še dodaja, da če bo sporazum uveljavljen, bo ta še desetletja delil slovenski narod. "Že zdaj se vsa Slovenija ukvarja samo še s tem. Začel se bo postopek ratifikacije in potem še referendumska kampanja, še dva meseca bomo razpravljali o Hrvaški, na koncu bodo to štirje izgubljeni meseci, ki ne bodo prinesli ničesar," meni.

 

INTERVJU V CELOTI JE OBJAVLJEN NA SPLETNI STRANI SDS.SI NA SPODNJI POVEZAVI:

http://www.sds.si/aktivnosti-2940/novice/sloveniji-se-ni-nic-mudilo/

 

loading...
Loading...