stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili

Deli na:
Janša: Nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili

Janez Janša na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah - Foto: Primož Lavre

SDS je edina stranka, ki je nastala pred osamosvojitvijo in je še v enem kosu, še vedno parlamentarna stranka in politična sila z daleč največjo podporo med volivci, je na kongresu stranke poudaril njen predsednik Janez Janša. Čeprav drži, da je bila v vladi le deset let, je breme odgovornosti na njo vedno padlo takrat, ko je bilo najtežje, meni.

Janša, ki je na današnjem kongresu SDS v Slovenskih Konjicah edini kandidat za nadaljnje vodenje največje vladne stranke, je okoli 640 delegatov spomnil, da so od zadnjega kongresa minila dobra štiri leta, v tem času pa se je veliko zgodilo. V Sloveniji je bilo kar pet različnih volitev, od tega je SDS zmagala na štirih, to pa je po njegovem nekaj, kar bi si želela tudi marsikatera druga stranka.

Ob prihajajočem prazniku se je dotaknil primerjave med Slovenijo pred 30 leti in danes, ki kaže, da je bil premik velikanski, večji kot kadarkoli doslej v njeni zgodovini. Kot je dejal, gre za podvig generacije, za katerega lahko vsi skupaj upamo, da bo trajen.

Hkrati se je Slovenija v tem času spreminjala, marsikaj je boljše, nastali pa so tudi takrat nepredstavljivi izzivi. Takrat si nismo mogli predstavljati, da bo naša država že drugič predsedovala Svetu Evropske unije in da bo skok v standardu tako velik. Pred tremi desetletji smo dosegali 27 odstotkov avstrijske kupne moči, danes smo na 90 odstotkih evropskega povprečja, je dejal.

Seveda pa takrat po njegovem tudi nihče ni verjel, da bo po tolikšnem času, ko smo doživeli prve večstrankarske volitve, treba v parlamentu znova braniti predstavniško demokracijo, temeljno pravico do lastnine in svobodnega podjetništva ter vse drugo, kar nekateri danes postavljajo pod vprašaj.


Uspešna 32-letna tradicija je stranki po njegovih besedah uspela zaradi vseh njenih članov, ki niso klonili niti najtežjim političnim pritiskom. "Kljub trudu tega ne bi bilo, če SDS ne bi bila ves ta čas pripravljena nadaljevati Pučnikovega izročila in se boriti za resnico. Tudi takrat, ko so bili zvočniki lažnivcev naviti do konca," je dejal Janša.

Ob tem je pojasnil, da so ves čas imeli lastno identiteto in to so tudi živeli. Ko so jih prepričevali ali so prepričevali Slovenijo, da je več resnic, so vedeli, da lažejo. Zgodovine se namreč po besedah Janše ne da potvoriti, saj je ena sama. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, tega ni mogoče spremeniti, prav tako pa ne tudi zanikati, je dodal.

Ker je laž že v svoji naravi vedno ogrožena, imajo vse totalitarne ideologije s tem veliko težav. Tudi zato je po njegovem nastala cenzura in danes nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili. To počnejo tudi s skrivanjem za sintagmo svobode medijev, a predsednik SDS pravi, da je svoboda izražanja temeljna človekova pravica, ki pripada posamezniku, ne pa medijskim hišam ali korporacijam.

"Medijske hiše imajo veliko moč, imajo pa tudi veliko odgovornost, da to temeljno pravico branijo, ne pa da jo zavirajo. V zadnjem času se srečujemo z dilemami, ki trdijo ravno obratno," je še dejal Janša.

Po njegovem se trenutno srečujemo tudi z izkoriščanjem globalizacijskih procesov za bogatenje velikih svetovnih korporacij. Zaključki zadnjega srečanja sedmih najbolj razvitih držav, da se uvede globalni korporacijski davek, so zato po njegovem velik korak v pravo smer.