Revija Reporter
Slovenija

Janša napadel Fajonovo: Lažete, ne čudi, da vas hoče zamenjati lastna stranka

M. M.
13 2.225

23. maj. 2023 7:45 Osveženo: 7:47 / 23. 5. 2023

Deli na:

Tanja Fajon in Janez Janša

Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša je na twitterju napadel ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in vlado Roberta Goloba, ki naj bi se šla totalitarizem »Putinovega tipa«, zaradi česar Slovenija morda ne bo izvoljena kot nestalna članica v Varnostnem svetu Združenih narodov. »Stranka SDS je za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse,« mu je odgovorila Fajonova.

Glavna tekmica Slovenije za sedež je Belorusija, ki je zaradi podpore Rusiji v ukrajinski vojni mednarodno osamljena. »Slovenija za izvolitev potrebuje 129 glasov. Kar v bistvu pomeni, da bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo. Zaradi odkritih proruskih stališč obeh predlagateljev aktualne PRS Nataše Pirc Musar, Kučana in Türka,« trdi Janša.

Nadaljuje: »Zaradi odkritega spogledovanja s totalitarizmom Putinovega tipa, ki se kaže v čaščenju diktatorja, enopartijskega režima in ukinjanju Dneva spomina na žrtve tega režima.« Slovenijo bi lahko v varnostnem svetu nadomestila »država, ki ni še niti članica EU, pa ji zavezniki bolj zaupajo kot neokomunistični vladi v Ljubljani«, bije plaz zvona Janša, ki pravi, da bi v tem primeru pričakovali takojšen odstop ne samo Tanje Fajon, ampak celotne vlade.

Nekdanji predsednik vlade je sicer še razkril, da je Slovenija »vložila kandidaturo za članico VS UN na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO«, čeprav je ministrstvo za notranje zadeve, ko ga je še vodil Anže Logar, zatrjevalo, da gre za slovenski projekt.

»Stranka SDS je za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse. Tudi povzročati škodo pri naši kandidaturi za VS UN. Slovenija je odlična država za članico VS. In za članstvo bomo trdo delali do konca. Ker si ga zaslužimo,« se je na twitterju odzvala Fajonova.

Janša je imel pripravljen odgovor: »Zasluži si ga Slovenija. Zato ga podpiramo, vi pa lažete. Ne čudi, da vas hoče zamenjati lastna stranka. Itak nam članstva v VS UN ne bi nihče ponudil, če bi 2021 imeli vašo vlado. Poglejte, kaj ste lapali v Evroparlamentu dve leti nazaj, tik pred predsedovanjem Svetu EU.«

Velja izpostaviti, da niti Janša v času svojega vodenja vlade ni blestel z odnosi z evropskimi politiki. Njegova vlada je bila zaradi odnosa do medijev in sodstva tarča kritik iz Bruslja, Janša sam se je na družbenim omrežjih prepiral celo z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem in več evropskimi poslanci.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Janšo med obiskom v Sloveniji javno kritizirala, podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans pa je v Sloveniji celo protestno odklonil skupinsko fotografiranje.