zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Kučanova razorožitev teritorialne obrambe je mater vseh afer

Deli na:

Zmagali ste z afero in rezultat vladanja z aferami je rekordna brezposelnost, rekordna zadolženost in beg tujih podjetij, je izjavil Janez Janša na seji DZ o odprtju arhivov o trgovini z orožjem. Mati vseh afer pa je razorožitev teritorialne obrambe (TO) leta 1991, pravi Janša, za katero je bil odgovoren tedanji predsednik države Milan Kučan. Na seji so sklenili, da DZ pripravi poseben zakon o odpiranju arhivov, zavrnili pa so predlog SDS o takojšnjem odprtju.

Zmagali ste z afero in rezultat vladanja z aferami je rekordna brezposelnost, rekordna zadolženost in beg tujih podjetij, je izjavil Janez Janša na seji DZ o odprtju arhivov o trgovini z orožjem. Mati vseh afer pa je razorožitev teritorialne obrambe (TO) leta 1991, pravi Janša, za katero je bil odgovoren tedanji predsednik države Milan Kučan. Na seji so sklenili, da DZ pripravi poseben zakon o odpiranju arhivov, zavrnili pa so predlog SDS o takojšnjem odprtju.

Poslanke in poslanci so po šestih urah končali razpravo o predlogu SDS za odprtje arhivov o trgovini z orožjem. Pri tem niso podprli predloga SDS, naj DZ pristojne organe pozove, naj z dokumentov takoj umaknejo oznako zaupnosti, so pa podprli predlog koalicije, da DZ o tem pripravi poseben zakon.

Takšen predlog so namreč koalicijski poslanci predlagali in izglasovali že na današnji seji odbora DZ za notranjo politiko, na plenarnem zasedanju pa so ga le še potrdili. Po sprejeti obvezi, sprejeti v obliki deklaracije, mora biti zakon pripravljen v 30 dneh, Franco Juri (Zares) pa je med razpravo povedal, da bo k pripravi povabljena tudi opozicija.

Dušan Kumer (SD) je v predstavitvi stališča poslanske skupine na plenarnem zasedanju ponovil, da je arhive o orožju treba odpreti, vendar pa je to treba po njegovem mnenju storiti s posebnim zakonom. S posebnim zakonom je treba to storiti tudi po mnenju Jurija. Le tako se namreč po njegovem mnenju lahko zagotovi zakonito odprtje arhivov.

Da je treba za odprtje arhivov sprejeti poseben zakon, se je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev strinjal tudi Franc Žnidaršič. Poslanec namreč ocenjuje, da le priporočilo oziroma poziv DZ pristojnim organom, naj odprejo arhive, ne bi doseglo samega namena, predvsem pa ga ne bi doseglo dovolj zgodaj.

Na drugi strani so bili v SDS prepričani, da je treba arhive odpreti takoj, ne pa čakati na zakon. Le tako se lahko po mnenju poslanca in predsednika SDS Janeza Janše namreč prepreči manipulacije, ki se v zadnjih letih razširjajo s selektivno izbiro in objavo dokumentov. Vinko Gorenak (SDS) pa je opozoril, da je umik tajnosti zakonsko že urejen in poseben zakon ni potreben.

Janša je sicer danes spregovoril o nekaterih podrobnosti o prodaji orožja Hrvaški. Povedal je, da je Slovenija orožje Hrvaški prodajala s sklepom in pooblastilom slovenskega političnega vrha, pri tem pa da je vse potekalo zakonito. Ministrstvo za obrambo tako ni sodelovalo z nikomer iz Hrvaške, ki ni imel posebnega pooblastila hrvaških organov, marca 1992 pa je bil narejen tudi dokončen obračun o prodaji s hrvaškimi organi. Vse od takrat na Slovenijo niso bile naslovljene nobene pritožbe s strani Hrvaške glede prodaje orožja, je dejal Janša in s tem zavrnil navedbe nekaterih poslancev koalicije, da so posamezni hrvaški visoki funkcionarji pri slovenskih večkrat protestirali zaradi "oderuških" cen orožja.

Povedal je, da je Slovenija in Hrvaški ter Bosni in Hercegovini v tistem času odstopila tudi nekatere poti za tranzit orožja, vendar pa za to nihče ni zahteval plačila. "To bi bilo nezakonito," je dejal Janša.

Tadeja Slapnika (Zares) je zanimalo, zakaj je Janša pred različnimi organi spreminjal izjave in pred njimi enkrat dejal, da se pri prodaji ni poslovalo z orožjem, drugič pa da se je poslovalo. Zanimalo ga je tudi, zakaj prodaja orožja ni bila evidentirana kot prodaja orožja.

Janša je poslancu odgovoril, da "na račun ni prišla nobena gotovina kot gotovina, razen tisti del, ki je prišel od kompenzacij za trgovske artikle in je bil uporabljen za obnovo vojašnic". "V slovenske evidence so prišla materialna sredstva, ki jih je še danes možno vrednotiti," je dejal. Dodal je, da sam v svojem kabinetu sicer nikoli ni štel nobene gotovine od trgovine z orožjem: "To so delale druge službe in verjamem, da so svoje delo odgovorno opravile."

Glede vodenja evidenc pa je pojasnil, da se evidenca pošiljk ni vodila na način, da bi pisalo, da gre za orožje, o čemer je obstajal dogovor tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. "Čisto vsaka pošiljka, ki je šla legalno čez Slovenijo, pa je bila evidentirana in je moralo biti izdano dovoljenje," je dejal.

Poslanec SNS Bogdan Barovič pa je ugotovil, da vse, kar so slišali danes, že vedo. "Ta stran točno ve, da je Janša kriv, druga stran točno ve, da Janša ni kriv. Kaj potem sploh delamo tukaj?" se je vprašal in poslance pozval, "naj dajo papirje ven in dokažejo, kdo in kaj".