stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: JLA je računala, da se bo po "obračunu" s Hrvaško vrnila v Slovenijo

Deli na:
Janša: JLA je računala, da se bo po "obračunu" s Hrvaško vrnila v Slovenijo

Foto: Twitter

Ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 25 leti je "armija" doživela kolaps, sami pa smo začutili, da je Slovenija resnično suverena, se je na okrogli miza Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) v Kopru spominjal Vojko Obrulj. Tako Janez Janša kot Tone Krkovič pa sta pojasnila, da dokončen umik JLA ni bil samoumeven.

Obrulj, ki je kot mlad častnik jugoslovanske vojaške policije prešel na stran Teritorialne obrambe, je v zadnjih oktobrskih dneh leta 1991 varoval umik Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Kot je se je spomnil na včerajšnjem omizju, je odhajajoča vojska tedaj doživljala kolaps in to je bil začetek njenega konca.

Ob odhodu iz Slovenije se je JLA morala soočati s tem, da je bila poražena in da se je morala odločiti, ali naj se še naprej ukvarja s Slovenijo, pa je ocenil tedanji minister za notranje zadeve Igor Bavčar.

Če jih je JLA podcenjevala, saj je bila prepričana, da se Slovenci niso sposobni operativno zoperstaviti takšni vojaški sili, pa je slovenska stran pokazala nasprotno in ves čas spopada nadzirala teritorij. V JLA so ocenili, da Slovenije enostavno ni mogoče več osvojiti, je še povedal Bavčar. Kot je dodal, je taista jugoslovanska vojska nato odšla na nova bojišča.

Stvari pa seveda niso bile tako enostavne. Poveljnik brigade MORiS v času vojne Tone Krkovič je navedel, da veliko častnikov ni povsem verjelo obljubam brionskega sporazuma, zato so dobili nalogo, da usposobijo dodatno formacijo tisoč profesionalcev in vzpostavijo potrebno infrastrukturo za morebiten nov spopad z JLA. Vsi so se zavedali, da bi se armija v tem primeru zavedla slabosti svojega ravnanja v prvem konfliktu.

Tedanji minister za obrambo Janez Janša je opozoril, da brionski sporazum kot tak ni predvideval umika JLA, pač pa je bila podlaga zanj sklep predsedstva SFRJ, ki ga je vojaški vrh predlagal deloma pod vplivom Srbije z namenom, da okrepi enote ob mejah t. i. Velike Srbije, deloma pa je šlo za oceno vojaškega vrha, da ni bilo moč ponovno vzpostaviti enot JLA v Sloveniji.

Te enote so bile namreč v razsulu. "V prvih šestih dneh vojne so namreč izgubili tretjino moštva," je pojasnil Janša. Delno so pripadnike JLA zajeli, delno pa so sami dezertirali. Je pa res, da je bilo tudi iz informacij, ki so jih prestregli, jasno, da je vsaj del vojske računal s tem, da se bo vojska po "obračunu" s Hrvaško vrnila v Slovenijo, je dejal.

Sogovorniki so sicer obudili spomin tudi na druge vidike tistega obdobja. Tako je Janša na vprašanje, kdaj je začutil, da so bili v vojni, spomnil, da so člani tedanje slovenske vlade na nek način prisegli že v vojnih razmerah. Za Bavčarja pa se je to zgodilo, ko je postalo jasno, da JLA prevzema orožje Teritorialne obrambe.

Janša je ob tem zatrdil, da je tedanji predsednik predsedstva Milan Kučan zavlačeval z izdajo ukaza o prepovedi predaje orožja, zaradi česar je bilo po Janševih besedah odpeljanih vsaj še 10.000 kosov orožja več, kot bi ga bilo sicer.

Če za Obrulja to ni bila vojna, kot so se je učili iz priročnikov, mu je bilo vseeno takoj jasno, na katero stran se mora postaviti. Tudi znotraj MORiS pa je bila potrebna diferenciacija med zvestobo partiji in zvestobo domovini, je povedal Krkovič. Če je taka diferenciacija po eni strani pripeljala do temeljite redukcije moštva, pa je bila zato kakovost enote toliko boljša, je ocenil.

Krkovič je komentiral tudi nedavno arhiviranje sodnega postopka proti njemu zaradi sestrelitve helikopterja JLA. Kot je dejal, so njegovi občutki zdaj lažji, vendar zgodbe še ni konec. O nadaljnjih korakih, ki bodo sledili dokončni odločitvi sodišča, bo tako v prihodnjih dneh spregovoril na novinarski konferenci, je napovedal.