elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Slovenija

Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz »buckinghamske palače« na Trstenjakovi bo šel le z nogami naprej (KOMENTAR)

Deli na:
Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz »buckinghamske palače« na Trstenjakovi bo šel le z nogami naprej (KOMENTAR)

Prvak SDS Janez Janša - Foto: S. Ra.

Ne nasedajmo Reporterju. SDS ni na voljo za prevzeme, naj gre Anže Logar prevzemat NSI. Glas za Novo Slovenijo je glas za tranzicijsko levico. Ko NSI zapustijo njeni ustanovitelji (Lojze Peterle), je konec krščanske demokracije, Mateju Toninu ostaja gola mavrica. To je nabor najbolj strupenih tvitov, ki jih je prejšnji teden po objavi intervjuja Anžeta Logarja v Reporterju na družbenem omrežju x nabruhal Janez Janša.

Ne nasedamo Janezu Janši in Anžetu Logarju, ki že dve leti vse vlečeta za nos. Logarjeva izjava, da je pripravljen prevzeti SDS, je samo še ena epizoda v dobro zrežirani politični telenoveli, ki bi lahko svoj epilog doživela že jeseni letos, ko bi iz društva Platforma sodelovanja nastala nova politična stranka. Drugačen scenarij, kot je ta, skorajda ni mogoč. Stranke SDS se ne prevzema. Ta je Janševa osebna last, njegova družba z omejeno odgovornostjo.

Tudi če bi jo Janša prepustil Logarju, je vprašanje ali bi SDS na volitvah lahko prejela več glasov. SDS ni več to, kar je bila pred dvajsetimi leti, ko je Janša z umirjeno desnosredinsko politiko prvič prišel na oblast. Njen večni predsednik jo je tako globoko zapeljal v populistične vode, da ni poti nazaj proti desni sredini. SDS ni desna stranka, samo zaseda desni prostor, pravi nekdanji minister za notranje zadeve Andrej Šter in ima prav.

Janša, večni predsednik

SDS ni desna stranka, samo zaseda desni prostor, pravi nekdanji minister za notranje zadeve Andrej Šter in ima prav.

Tako kot se je z leti politično radikaliziral Janša, se je radikaliziralo tudi članstvo, ki mu samo še slepo sledi. V stranki zato ne bo nobene debate o prenovi in pomladitvi, o čemer sanja Logar, saj je to tabu tema. Janša bo na vrhu SDS toliko časa, kot bo sam hotel, in prav nobenega signala ni, da bi se bil pripravljen komu umakniti s prestola. Z »buckinghamske palače« na Trstenjakovi, pravijo, bo šel le z nogami naprej.

To je jasno še Viktorju Orbanu, ki je na shodu skrajnih desničarjev pred mesecem dni v Budimpešti dejal, da je Janša večni predsednik. On je predsednik tudi tedaj, ko ni predsednik vlade. Še natakarji v bežigrajski gostilni pri Ravbarju, kjer ima stranka odprt račun, ga nazivajo s predsednikom, ko pride na kosilo. Vsak, ki je samo pomislil, kaj šele javno podvomil, da Janša ni večen, je moral oditi iz SDS, pri tem pa so ga kot »v dobrih« boljševističnih časih polili še z golido gnojnice.

Logarjev kapital puhni

Anžetu Logarju je z odmevnim intervjujem za Reporter med predvolilno kampanjo kandidatom za EU- poslance za nekaj dni uspelo ukrasti pozornost. Logar mora s puhlim motoviljenjem vzdrževati politično temperaturo, saj njegov politični kapital s predsedniških volitev iz meseca v mesec, ko se »nekaj velikega« še kar ne zgodi, hitro kopni. Na volitve v Evropski parlament v resnici ni šel zato, ker so se tako odločili v Platformi sodelovanja, ampak ker to ni ustrezalo Janši.

Anketa, ki so jo v SDS opravili že lani, je pokazala, da bi lahko Logarjeva lista SDS pobrala kar tretjino glasov. Da bi bila bolj odvzeta kot dodana vrednost, kot se je na seji sveta stranke ob tem slikovito izrazil predsednik SDS. Janeza Janšo zanima samo Janez Janša in njegova politična obsesija, da je večni predsednik. Sploh na vrhuncu volilne kampanje je zanj pomemben vsak glas. Počne vse, da se glasove na desni koncentrirajo pri SDS. Več kot jih na koncu prejmejo, bolj trdno sedi na prestolu na Trstenjakovi.

Dodatne glasove pa Janša lahko dobi le na račun politične konkurence, desnih strank. Spomnimo: da »glasovi ne bi šli v nič«, da bi pristali pri SDS, je moral še nekdanji veliki politični up slovenske desnice iz družinskega referenduma Aleš Primc na parlamentarnih volitvah leta 2018 v dveh volilnih enotah za Združeno desnico napačno vložiti kandidature. Tako kot je tedaj (in še vedno) po Janševih taktih plesal Primc, pleše sedaj Logar.

Janša je garant za volilno zmago levice

Da se ob tem spreneveda, da ni in ne bo satelit SDS, pa je ključni element te pretkane politične igre. Vsa ta drama v državnem zboru, ko so tri »odpadnike« (poleg Logarja še Evo Irgl in Dejana Kaloha) posedli v zadnjo klop in jim odvzeli funkcije v parlamentarnih telesih, je ustvarjena z namenom. Da pride do oblikovanja samostojne poslanske skupine, da bo bodoča Logarjeva stranka na predvolilnih soočenjih pred naslednjimi volitvami lahko sodelovala enakovredno z drugimi parlamentarnimi strankami.

Janšev račun je tukaj jasen: z Logarjevo stranko SDS dobi prepotrebnega koalicijskega partnerja. Kalkulira namreč, da mu Logar na državnozborskih volitvah lahko prinese več glasov kot mu jih odnese.

Da Anže Logar ustanovi svojo stranko, ne pa prevzame SDS, ustreza tako Janezu Janši kot politični levici.

Da Anže Logar ustanovi svojo stranko, ne pa prevzame SDS, ustreza tudi politični levici. Janez Janša je namreč še vedno največji garant, da so še naprej na oblasti, saj lahko z njim strašijo in mobilizirajo svoje volilno telo. Zato je glas za SDS glas za tranzicijsko levico. Na evropskih volitvah pa je podpora kandidatom SDS glas tudi za Viktorja Orbana, ki velja za največjega trojanskega konja Vladimirja Putina v EU.