1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevo srečanje levice spet brez SD in SMS-Zelenih

Deli na:

Predstavniki strank levice oz. leve sredine so se danes na pobudo Pozitivne Slovenije (PS) že drugič sestali na srečanju v Ljubljani. Sestanka se poleg predstavnikov Pozitivne Slovenije udeležujejo predstavniki strank LDS, Zares, Trs in Demokratične stranke dela, povabilu pa se tudi tokrat nista odzvali stranki SMS-Zeleni in SD.

Kot je pred začetkom pogovora v izjavi za medije ocenil predsednik PS Zoran Janković, bi bilo v DZ dobro pripraviti novi rebalans. Ob tem je dejal, da so v sredo podali predlog, kako bi se primanjkljaj zmanjšal za 900 milijonov evrov in bi bili ukrepi ob tem neboleči. "Mi bomo sicer poskušali zagotavljati pravice najšibkejšim, vprašanje pa je, kaj bo naredila koalicija," je poudaril.

Odločitev SD, da na pogovore ne pride, se Jankoviću zdi zanimiva, kajti na sestanku bodo obravnavali točko, "kjer lahko poiščemo različne poglede z znanjem vseh kolegov izvenparlamentarnih strank". Kot je dodal, bodo v opoziciji konec koncev nastopili skupaj za izboljšanje rebalansa.

Kot je ocenil predsednik Trs Matjaž Hanžek, je celoten varčevalni paket "narejen na pamet, brez kakšnih resnih številk". V primeru, da bo paket sprejet, pa po njegovih besedah Slovenijo "gospodarsko gledano vozi v grški scenarij, politično gledano pa v madžarski scenarij". Po njegovem mnenju je v tem paketu tudi nekaj diskriminatornih predpostavk, kot so nasilno upokojevanje in združevanje oz. ukinjanje institucij, ki bi morale biti neodvisne.

Predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič je dejal, da njihova stranka varčevanje razume kot uničevanje kulture, šolstva, znanosti in tehnologije. "O obljubljenih delovnih mestih ni ne duha ne sluha," pravi Žnidaršič in dodaja, da so ti sestanki dobri, saj lahko njihova stranka pove, kako vidi stvari v državi.

Predsednik Zares Pavel Gantar pa je poudaril, da se je vlada lotila stvari z napačnega konca. "Proračun je treba uravnotežiti in sicer za dosti manj, kot predvideva vlada, po naši oceni za približno 450 milijonov evrov," je izpostavil. Po njegovem mnenju bi bilo v drugi polovici leta treba izpeljati temeljne strukturne reforme, pokojninsko reformo, malo delo in delo na črno.

Osrednja tema pogovora bosta sicer rebalans proračuna za leto 2012 in predlog zakona za uravnoteženje javnih financ.