kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićeva manipulacija z državljani

Deli na:

Ljubljanska NSi je Kosovi komisiji prijavila sum korupcije in klientelizma ob sprejemanju odloka o občinskem prostorskem načrtu (OPN) Mestne občine Ljubljana (MOL), pri katerem naj bi se neupravičeno obogatile osebe, povezane z županom Jankovićem.

Ljubljanska NSi je Kosovi komisiji prijavila sum korupcije in klientelizma ob sprejemanju odloka o občinskem prostorskem načrtu (OPN) Mestne občine Ljubljana (MOL), pri katerem naj bi se neupravičeno obogatile osebe, povezane z županom Jankovićem.

Še v zadnji fazi priprave odloka je bilo spornih "precej rešitev", menijo v mestnem odboru NSi. Ugotovitveni sklep, ki ga je dva dni pred sprejetjem odloka o OPN podpisal minister za okolje in prostor Roko Žarnić, je bil podpisan pod pritiski predlagateljev odloka, je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica mestnega odbora NSi in kandidatka za županjo Ljubljane Mojca Kucler Dolinar.

Zato v mestnem odboru NSi predlagajo revizijo vseh postopkov pridobivanja soglasij nosilcev urejanja prostora, revizijo pridobitve pozitivne odločbe o presoji vplivov na okolje in revizijo ugotovitvenega sklepa o usklajenosti, ki ga je prav tako podpisal minister za okolje in prostor.

Zaradi spremembe namembnosti zemljišč je prišlo tudi do nesorazmerne bogatitve nekaterih oseb, povezanih z županom MOL Zoranom Jankovićem. Špekulativnost pri spreminjanju namembnosti nezazidljivih zemljišč v zazidljiva je še dodaten razlog za prijavo protikorupcijski komisiji, meni kandidatka za ljubljansko županjo.

Jankoviću in podžupanu MOL Janezu Koželju očita tudi, da je njuno zavzemanje za obdavčitev spremembe namembnosti zemljišč zgolj "pesek v oči" in "manipulacija z državljani", saj četudi bi do takšnega davka prišlo, ta ne bi mogel veljati za nazaj.

Poleg vsega naštetega pa samega predloga OPN "v celoti ni bilo mogoče nikoli videti", trdi predsednica mestnega odbora NSi. Priloge, zemljevidi, okoljsko poročilo, pripombe in odgovori nanje niso bili dostopni širši javnosti, niti niso bili navedeni finančni učinki, pravi.

Do seje odbora za urejanje prostora in urbanizem predlog ni bil dokončno pripravljen in v mestnem odboru NSi so prepričani, da to "kaže na očitno netransparentnost priprave in sprejemanja odloka".

Ljubljanski svetniki so sicer v ponedeljek sprejeli odloka o strateškem in izvedbenem delu prostorskega načrta, ki sta po mnenju zagovornikov posledica večletnega in strokovnega dela. Opozicijski svetniki so dokumentoma nasprotovali predvsem zato, ker so nekaj gradiva dobili "tik pred zdajci" in ker so se v medijih pojavili namigi o špekulacijah pri prodaji zemljišč.