900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićeva Ljubljana mora vrniti 1,9 milijona za Stožice

Deli na:
Jankovićeva Ljubljana mora vrniti 1,9 milijona za Stožice

Foto: Bobo

Zaradi napak v razpisni vlogi mora MOL ministrstvu za šolstvo in šport vrniti 1,9 milijona od okoli 9,3 milijona evrov, ki jih je prejela za stadion Stožice. Ker pa je tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da sam razpis ni sporen, bi bilo prav, da tisti, ki še vedno govorijo, da je bil prirejen, ugotovijo, da temu ni tako, poudarja minister Igor Lukšič.

Potem ko so več ministrstev in ob predlogu interpelacije zoper Lukšiča tudi večina v DZ ugotovili, da razpis za sofinanciranje športne infrastrukture, na katerem je sredstva prejela Mestna občina Ljubljana (MOL) za večnamenski stadion Stožice, ni sporen, je to potrdilo tudi vrhovno sodišče, je danes na novinarski konferenci pojasnil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Vrhovno sodišče je namreč prejšnji mesec zavrnilo zahtevo Mestne občine Koper za revizijo postopka razpisa. To je po Lukšičevem mnenju sporočilo SDS in vsem ostalim, ki trdijo, da je bil razpis prikrojen, naj nehajo širiti neresnice in ugotovijo, da temu ni tako, sicer bi bilo, kot je dejal, "prav, da se jih o tem prepriča skozi kakšno drugo pot".

Lukšič pa obenem napoveduje, da bodo na ministrstvu podali zahtevek za črpanje evropskih sredstev, ki pa bo manjši od prvotno načrtovanega, saj so bile v razpisni dokumentaciji ugotovljene nekatere nepravilnosti.

Kot je pojasnil vodja projekte enote za strukturne sklade na ministrstvu Aljuš Pertinač, ni več dvoma, da je projekt celovit, ni več dvoma glede vrednosti in ali so bila sredstva namensko porabljena. Je pa MOL po njegovih besedah v prijavi na razpis napačno navedla število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, in prijavila tudi dela, za katera je vložila terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del - izkopa gradbene jame. Kot je dodal Lukšič, večji del pravne stroke misli, da gre pri tem za dvojno financiranje, "čeprav vsi vemo, da tega denarja oni ne bodo videli".


Zaradi omenjenih napak so, kot je pojasnil Pertinač, na ministrstvu obnovili postopek in z odločbo MOL dodelili manj sredstev - 7,4 milijona evrov, od predvidenih 8,1 milijona evrov pa jih bodo iz evropskih sredstev počrpali 6,5 milijona evrov. Ostala sredstva prispeva ministrstvo.

Razliko v višini skupnega sofinanciranja - 1,9 milijona evrov - ministrstvo zdaj terja nazaj od MOL, MOL pa se s tem ne strinja in je vložila tožbo. Obenem so vložili tudi zahtevek, da se vračilo zadrži do konca sodnega procesa, a sta ga upravno in vrhovno sodišče že zavrnila, pojasnjuje Pertinač. Glede pritožbe sodišče po njegovih besedah še ni odločilo.

Kot je tudi dejal Pertinač, so na Carinsko upravo RS vložili upravno izvršbo in pričakujejo, da bo ta v zelo kratkem času tudi izvedena. Tako se bodo ta sredstva vrnila v državni proračun ter po Lukšičevih besedah ostajajo na razpolago za kakšne druge projekte na področju športa. Kot pojasnjuje, sta prioriteti ministrstva evropsko prvenstvo v košarki in univerzijada. Za izgradnjo dvoran in posodobitev objektov imajo po njegovih besedah pripravljenih nekaj več kot šest milijonov evrov.

Na vprašanje, kako komentira opazke, da sta omenjena odločitev sodišča in današnja novinarska konferenca ravno v času, ko se ljubljanski župan Zoran Janković odloča za kandidaturo na decembrskih volitvah, je Lukšič odgovoril, da bi bil vesel, če bi sodišča delala še hitreje, čeprav je bila v tem primeru sodba hitra. "Če bi vlada dobila zaupnico, bi ta tiskovna konferenca vseeno bila," je poudaril.

Dodal je, da so imeli možnost, da sami to naredijo ali pa čakajo na revizijo EU. Kot poudarja, je bil njihov namen, da rešijo evropska sredstva, da jih Slovenija ne bo vračala.