nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićev minister za zlorabo uradnega položaja

Deli na:
Jankovićev minister za zlorabo uradnega položaja

Foto: Bobo

Miran Gajšek, Jankovičev kandidat za ministra, je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja v prostorskih postopkih.

Zoran Janković je na predstavitvi strokovnega sveta svoje stranke in »modrecev«, ki spremljajo njihovo delo, pokazal, koga želi v svoji ministrski ekipi. Med njegovimi možnimi ministri je tudi Miran Gajšek, ki v strokovnem svetu skrbi za »življenjsko okolje«, na mestni občini Ljubljana pa je načelnik oddelka za okolje in prostor. Kot možni minister se je pojavil že na začetku lanskega leta, po odstopu Karla Erjavca s položaja ministra za okolje in prostor, toda premier Borut Pahor se je raje odločil za Roka Žarnića. Gajšek ima za seboj težko »prtljago«, ki očitno niti malo ni moteča za njegovega šefa Zorana Jankovića. Znano je, da je bil kot nekdanji direktor celjskega zavoda za planiranje in gradnjo pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Obsojen je bil zlorabe uradnega položaja v nepremoženjsko korist tretje osebe, ker je podjetju Gradbeništvo Božičnik izdal lažni potrdili, da je v celoti plačal kupnino in komunalni prispevek za občinsko stavbno zemljišče ob Ljubljanski cesti v Celju, čeprav ni poravnalo vseh obveznosti. Okrajno sodišče ga je obsodilo leta 2001, leto pozneje pa je sodbo potrdilo še višje sodišče v Celju. Gajšek se je nato pritožil vrhovnemu sodišču, vendar ga je to leta 2005 zavrnilo.


Poklicno kariero je nadaljeval v ljubljanski mestni občini, kamor ga je povabila prejšnja županja Danica Simšič, kjer je opravljal nalogo koordinatorja urbanističnega načrtovanja in gradnje v mestni občini. Zoran Janković pa ga je postavil kar za načelnika oddelka za okolje in prostor, zato velja za najbolj zaslužnega za pripravo prostorskega ureditvenega načrta, ki ga je mestni svet sprejel lani poleti. Z njim so se, kot je ugotovila parlamentarna preiskovalna komisija, okoristili tudi mnogi osebni in poslovni prijatelji družine Janković, celo podjetja njegovih sinov Damijana in Jureta. Župan Janković ima zato gotovo razloge, da je zadovoljen z njegovim delom. Mnogi se sprašujejo, kaj bi počel Gajšek kot Jankovićev minister za življenjsko okolje, pri čemer imajo v mislih trenutno še ne zazidljiva kmetijska zemljišča v Triglavskem narodnem parku. Verjetno se z njimi ne bo zgodilo nič posebnega, dokler jih ne bodo pokupila podjetja s sedeži na Cipru, pozneje pa naj bi bilo vse možno. Jankovićev izbor kandidata za to mesto, se lahko razume tudi kot šala, da se bo resor preimenoval v ministrstvo za spremembo namembnosti zemljišč in zlorabo uradnega položaja.