Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovičev lekarnar Jaklič se požvižga na zakone

Deli na:

Lekarna Ljubljana ima v Zoranu Jankoviću zelo močnega botra. Važno je, da se polni mestna blagajna in Janković si zatiska oči, ko si direktor lekarne Marko Jaklič razlaga zakonodajo.

Lekarna Ljubljana ima v Zoranu Jankoviću zelo močnega botra. Važno je, da se polni mestna blagajna in Janković si zatiska oči, ko si direktor lekarne Marko Jaklič razlaga zakonodajo.

Lekarna Ljubljana je ustanovila gospodarsko družbo LL Grosist, d. o. o., kar je po zakonu sporno. Zakon o javnih financah namreč javnim zavodom prepoveduje ustanavljanje gospodarskih družb. LL Grosist je nedavno začel obnavljati najete skladiščne prostore. Javnega razpisa ni bilo; tudi to je za strokovno javnost zelo vprašljivo.

Nejasnosti je v tej zgodbi res veliko. Mi smo jih poskušali rešiti tudi s pomočjo vseh akterjev, ki so vpleteni v zgodbo, a naše poizvedovanje ni bilo med najuspešnejšimi. Protagonisti so se previdno zavili v molk. LL Grosist pa je že v preteklih tednih in mesecih v lekarnarskih krogih dvigoval veliko prahu. Po pisanju Financ naj bi bili do metode dela in poslovanja LL Grosista zelo zadržani vsi največji veletrgovci z zdravili: podjetje, na čelu katerega je tako kot v Lekarni Ljubljana Marko Jaklič, naj bi prevzemalo samo zelo donosne posle, vsega preostalega pa naj bi se otepalo.

Uradno pa se novinarjem Financ nihče od velikih trgovcev z zdravili v Sloveniji ni upal spregovoriti o LL Grosistu: za tem podjetjem je Lekarna Ljubljana z zelo močnim Marko Jakličem, za vsem tem pa je še Mestna občina Ljubljana, ki je njena ustanoviteljica in lastnica. Lekarna Ljubljana ima v Zoranu Jankoviću zelo močnega botra.

Domnevno nezakoniti LL Grosist, d. o. o.
Okoli LL Grosista se porajajo še nove zgodbe: kako je družba sploh nastala in na kakšni podlagi deluje? Podjetje LL Grosist je bilo ustanovljeno oktobra 2009. Gre za razmeroma mlado firmo, tudi o njenem poslovanju ne moremo veliko povedati. Njena prva objavljena bilanca se nanaša samo na zadnja dva meseca v letu ustanovitve. Prometa takrat še ni bilo, začetni kapital, ki ga je vložila Lekarna Ljubljana, pa je bil v višini 7500 evrov. Podjetje je naredilo za 1500 evrov stroškov, tako da je bilo sredstev ob koncu leta 2009 za 6000 evrov. Podatkov o poslovanju za leto 2010 še ni.

Velike pozornosti je bilo podjetje deležno zaradi načina ustanovitve. Dekan pravne fakultete dr. Rajko Pirnat je v Svetu na Kanalu A opozoril, da javni zavod po zakonu o javnih financah (ZJF) ne bi smel ustanavljati gospodarskih družb. Besedilo zakona je o tem zelo jasno: 3. odstavek 67. člena ZJF namreč pravi, da »Javni zavodi in agencije, katerih ustanovitelj je država oziroma občina, ne smejo odplačno pridobivati kapitalskih naložb.« Javni zavodi, kakršen je Lekarna Ljubljana, niso upravičeni do ustanavljanja in posedovanja hčerinskih firm.

V primeru LL Grosista pa se je dejansko to zgodilo. Lekarna Ljubljana je v novo družbo vložila 7500 evrov osnovnega kapitala; gre za kapitalsko naložbo, ki je prej omenjeni zakonski člen prepoveduje. Nepravilnost lahko ugotovimo tudi iz dokumentov Lekarne Ljubljana: v bilanci za leto 2009 se jim je  »zapisala« tudi postavka dolgoročne finančne naložbe v višini 7.500 evrov (kolikor je znašal osnovni kapital LL Grosista).

Za mnenje o tem primeru smo prosili računsko sodišče. Iz pisarne predsednika Igorja Šoltesa so nam odgovorili, da se o konkretnih primerih ne izrekajo, dokler ne opravijo revizijskega postopka. »Lahko pa navedemo nekaj dilem, ki se na načelni ravni pojavljajo v tem primeru,« so nam še zapisali v odgovoru. Na računskem sodišču so v tem primeru poudarili konflikt med dvema zakonoma: ZJF sicer res odvzema javnim zavodom možnost ustanavljanja gospodarskih družb.

V nasprotju z njim pa zakon o zavodih (ZZ) v 20. členu določa, da lahko zavod v okviru svoje dejavnosti ustanovi drug zavod ali podjetje s soglasjem ustanovitelja. Ob tem so še zapisali, da gre za dva predpisa, ki možnost ustanovitve podjetij oziroma pridobivanja kapitalskih naložb urejata različno; da so v pravu različne argumentacije glede razmerij med generalnim in specialnim zakonom ter med starejšimi in kasnejšimi zakoni.

VEČ V TISKANI IZDAJI