oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićev DA Sparu

Deli na:

Mestni svet je kljub nasprotovanju četrtne skupnosti in opozicijskih svetnikov podprl gradnjo Sparovega nakupovalnega centra v Šiški, ki je večji od prvega predloga, njegova vsebina pa je po mnenju krajanov siromašnejša. Projekt, ki mu je leta 2004 Zoran Janković kot predsednik uprave Mercatorja nasprotoval, je danes podprla Lista Zorana Jankovića.

Mestni svet je kljub nasprotovanju četrtne skupnosti in opozicijskih svetnikov podprl gradnjo Sparovega nakupovalnega centra v Šiški, ki je večji od prvega predloga, njegova vsebina pa je po mnenju krajanov siromašnejša. Projekt, ki mu je leta 2004 Zoran Janković kot predsednik uprave Mercatorja nasprotoval, je danes podprla Lista Zorana Jankovića.

Gradnjo nakupovalnega centra s športnimi površinami na strehi, hotela in poslovno-trgovskih objektov omogoča odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za osrednje območje Šiške med severno ljubljansko obvoznico in Celovško cesto. Kot je pojasnila vodja odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Alenka Pavlin, je območje zdaj degradirano, odlok pa predvideva mešano rabo in omogoča reurbanizacijo.

Predsednik sveta Četrtne skupnosti Šiška Igor Bambič je pojasnil, da krajani nasprotujejo predlagani rešitvi, saj je pozidanih kar 20 odstotkov več površin. S prvotnih okoli 83.000 kvadratnih metrov se je površina trgovsko-poslovnih objektov zvišala na 104.000 kvadratnih metrov, zmanjšalo pa se je tudi število parkirnih mest.

V odloku ni več vrtca, krajani pa pogrešajo tudi več kulturnih in športnih vsebin, česar po Bambičevih besedah ne more nadomestiti niti ozelenjena streha nakupovalnega centra. Svetnike je v imenu starih in novih stanovalcev pozval, naj ne podprejo odloka.

Opozicijski svetniki so v razpravah pokazali veliko posluha za mnenje četrtne skupnosti, kar pa ni zadoščalo. Dopolnila svetnika SD Gregorja Isteniča je večina zavrnila, sprejela pa je dopolnila župana Zorana Jankovića, s katerimi je poskušal predlog odloka popraviti v skladu z zahtevami Agencije RS za okolje (Arso).

Kljub zahtevam svetnikov SD, da se mora do vloženih dopolnil pred odločanjem opredeli tudi odbor za urejanje prostora in urbanizem, in se do takrat odločanje prekine, se to ni zgodilo. Zaradi hitenja s sprejemanjem odloka, ki je bil naknadno uvrščen na dnevni red, so opozicijski svetniki očitali županu in njegovi listi, da sta podlegla vplivu kapitala. Lista je s 23 glasovi za sprejem odloka izničila 16 glasov proti.

Soglasno pa so mestni svetniki ob koncu seje sprejeli dopolnjeni osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Gmajne in Starih Črnuč. Po besedah Pavlinove je na degradiranem območju ob bivšem glinokopu na dobrih treh hektarih predvidena stanovanjska in rekreacijska dejavnost.

Zgradili naj bi 10 blokov z 250 stanovanji, 27 oskrbovanimi stanovanji in dvema enotama vrtca, dom za starejše s 160 mesti in premaknili bajer, ob katerem bodo uredili rekreacijske površine. Smernice za ureditev bajerja, ki ga bodo premaknili in zmanjšali za 20 odstotkov so po besedah Pavlinove pripravili v Arsu.