favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovića upravičeno strah: čeprav kazenski postopki tečejo po polžje, bo pri nekaterih le prišlo do sojenja

Deli na:
Jankovića upravičeno strah: čeprav kazenski postopki tečejo po polžje, bo pri nekaterih le prišlo do sojenja

Foto: Primož Lavre

Kaj se dogaja s kazenskimi postopki zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, za katerega se zdi, da je pred sojenji zaščiten kot kočevski medved.

Pred kratkim je udarila novica, da je sodnica z okrožnega sodišča v Ljubljani Mojca Kocjančič odredila izbris policijskega prisluškovanja, ki po prepričanju tožilstva dokazuje, da je Janković od ljubljanske farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za to, da ji bo uredil zaposlitev.

Ta postopek je torej kljub trdnim dokazom, za kar se sicer šteje prisluškovanje, vprašljiv, nekateri drugi postopki pa so vendar že v fazi preiskave. S Specializiranega državnega tožilstva (SDT), kjer vse postopke proti Jankoviću vodi tožilka Blanka Žgajnar, so nam poslali najnovejše podatke o zadevah ljubljanskega župana.

Ena od njih je preslepitev bank pri pridobitvi posojila za družbo Grep pri gradnji športnega centra Stožice. Tožilka trdi, da je šlo za dogovor med ljubljansko mestno občino, Grepom in Javnim zavodom Šport Ljubljana o fiktivnem najemu parkirnih prostorov, da bi Grep zavedel banke in pridobil 115 milijonov evrov posojila.

Maja 2015 je tožilka vložila zahtevo za preiskavo zoper šest fizičnih oseb zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja. Junija lani je okrožno sodišče v Ljubljani izdalo sklep o uvedbi preiskave, vendar je bil razveljavljen. Pred dvema mesecema je sodišče znova izdalo sklep o uvedbi preiskave zoper šest fizičnih oseb.

Glede suma goljufije na škodo Evropskih skupnosti pri gradnji centra Stožice (MOL naj bi napačno prikazala stroške za izkop gramozne jame in drugega – dva milijona evrov preveč) pravijo, da je tožilstvo septembra 2014 na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet fizičnih oseb zaradi kaznivih dejanj goljufije na škodo Evropskih skupnosti, preslepitve pri pridobitvi posojila in ponarejanja poslovnih listin.

Aprila 2015 je bila uvedena preiskava, a je sodišče sklep proti eni osebi razveljavilo. Marca letos je tožilka prejela spis iz preiskave (torej je končana), vendar odločitve (vložitev obtožnice ali odstop od pregona) še ni sprejela.

Župana bremeni tudi sum kaznivega dejanja davčne zatajitve pri prodaji delnic Mercatorja v višini 700 tisoč evrov leta 2004. Jankoviću očitajo, da se je kasneje izognil plačilu davka na osnovi dobička iz kapitala, utajil naj bi sto tisoč evrov. SDT je decembra 2015 vložilo zahtevo za preiskavo proti štirim osebam zaradi zatajitve finančnih obveznosti in davčne zatajitve. Maja lani je sodišče izdalo sklep o uvedbi preiskave, tožilka je prejela spis decembra lani, januarja letos pa je vložila zahtevo za dopolnitev preiskave.

V kateri fazi je primer suma prejemanja podkupnin od Ranka Mimovića oziroma firme KPL, ki naj bi morala za vsak posel z mestno občino županu plačati deset odstotkov vrednosti? Kot kaže, naj bi sodnica zahtevala izbris tudi tega prisluškovanja, specializirano sodišče pa je januarja letos prejelo ovadbo zoper pet fizičnih oseb zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in dajanje daril. Tožilska odločitev še ni sprejeta.

Če ste mislili, da je to vse, se zelo motite, kako je z drugimi (pred)kazenskimi postopki zoper »najbolj poštenega župana na svetu«, pa v kratkem.