pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovića se vsi bojijo

Deli na:

V prestolnici, kjer se zdi Zoran Janković nepremagljiv, stranke obupano iščejo junaka, ki bi se drznil pomeriti z ljubljanskim županom. Manj naj bi bili gotovi županski stolčki v številnih drugih slovenskih občinah, obeta se tudi neusmiljen boj za sedeže v občinskih svetih.

V prestolnici, kjer se zdi Zoran Janković nepremagljiv, stranke obupano iščejo junaka, ki bi se drznil pomeriti z ljubljanskim županom. Manj naj bi bili gotovi županski stolčki v številnih drugih slovenskih občinah, obeta se tudi neusmiljen boj za sedeže v občinskih svetih.

Po referendumski bitki se bodo vladajoče in opozicijske stranke znova pomerile na lokalnih volitvah, ki bodo jeseni. Tako že zbirajo kandidate za županske in svetniške položaje. Najbolj imenitna bitka bo v mestnih občinah, ki so za opozicijo najtrši oreh. Zlasti v prestolnici, kjer se zdi sedanji župan Zoran Janković tako rekoč nepremagljiv, obupno iščejo protikandidata in zato raje računajo na čim boljši rezultat svojih strankarskih list. Po prepričanju mnogih bi ljubljanskega župana resneje ogrozil le neodvisni kandidat iz nestrankarskih skupin, toda junaka, ki bi se mu zoperstavil, še iščejo.

Še težje bodo ljubljanskega župana premagale koalicijske stranke, ki jih na državni ravni podpira, na lokalni pa se do njih obnaša pokroviteljsko in poniževalno. Tako je videti tudi iz pobude teh strank, da bi se z Jankovićem dogovorile o političnem sodelovanju in podpori za župana. Ta odgovarja, da ga bodo podprli Ljubljančani in Ljubljančanke, za stranke pa mu je vseeno, karkoli bodo storile. Janković namreč pričakuje, da bo s svojo listo znova dobil večino sedežev v mestnem svetu in da bo lahko še naprej počel, karkoli bo hotel.

Župan in trojček
Zato bo ljubljanski šerif največja konkurenca prav strankam, ki jih politično podpira, zlasti Zares, katere člani so na prejšnjih volitvah nastopili na njegovi listi in nameravajo kandidirati tudi letos. V stranki so razdeljeni glede županskega kandidata, saj Pavel Gantar želi, da imajo svojega županskega kandidata, Bogdanu Biščaku pa se zdi bolje, da podprejo kar Jankovića. Take predloge je slišati še v drugih strankah, tudi v SD, kjer je Janković prav tako med evidentiranimi kandidati.


Toda SD, ki ima največjo podporo v Ljubljani iz državnih volitev, si težko privošči, da je brez svojega županskega kandidata v prestolnici. Tako so že pred meseci sprejeli sklep, da stranka ne bo podprla nobenega županskega kandidata, ki bo nastopil s svojo listo. Toda še vedno se lahko tak sklep spremeni, če bi bil Janković pripravljen skleniti predvolilno koalicijo s SD, Zares in LDS. V nasprotnem primeru bo SD šla na županske volitve s svojim kandidatom; najverjetnejša županska kandidatka je predsednica ljubljanskega odbora Metka Tekavčič, ki je prav tako med evidentiranimi kandidati. Tudi LDS bo najverjetneje nastopila s svojim županskim kandidatom, prav tako verjetno s takim, ki ne bo mogel ogroziti sedanjega župana.

Resen problem pa bo, kako bodo te stranke izboljšale rezultate iz prejšnjih volitev, ko sta SD in LDS zaradi liste Zorana Jankovića dosegla daleč najslabši rezultat v zgodovini. Poleg tega bo zdaj nastopila še Zares, ki je na prejšnjih volitvah ni bilo in se politično še najbolj prekriva z Jankovićevo listo. Na zadnjih lokalnih volitvah je lista Zorana Jankovića prejela več kot 41 odstotkov glasov in absolutno večino mestnih svetnikov. Če bodo letos vladne stranke izboljšale rezultat in bo v mestni svet prišel tudi Zares, bo Janković izgubil popoln nadzor nad mestnim svetom oziroma bo moral z levim trojčkom skleniti koalicijo.

VEČ V TISKANI IZDAJI