primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Janković znova nad vrtičkarje

Deli na:

V Mestni občini Ljubljana je treba odpraviti črne gradnje, poudarja župan Zoran Janković. Kot je dejal na novinarski konferenci, ni vprašanje, ali imajo ljudje vrtičke in barake na zasebni zemlji, ampak je vprašanje, ali jih imajo legalno ali nelegalno. Po njegovem mnenju je nelogično, da občinska inšpekcija glede tega ukrepa, republiška pa ne.

V Mestni občini Ljubljana je treba odpraviti črne gradnje, poudarja župan Zoran Janković. Kot je dejal na novinarski konferenci, ni vprašanje, ali imajo ljudje vrtičke in barake na zasebni zemlji, ampak je vprašanje, ali jih imajo legalno ali nelegalno. Po njegovem mnenju je nelogično, da občinska inšpekcija glede tega ukrepa, republiška pa ne.

Janković bo zato, kot napoveduje, vztrajal, da tudi republiška inšpekcija opravi svoje delo. Po njegovem mnenju je drugače brez smisla govoriti o onesnaženju barja in rek ter o čistilnih akcijah, če se na drugi strani dovoljuje širitev nelegalnih gradenj. Vsaka črna gradnja, ki se ne odstrani, potegne za sabo deset novih, je prepričan župan.

Kot je omenil, v prihodnjih dneh pričakuje sklep razpisne komisije o dodelitvi prvih 61 tipskih vrtičkov v najem. Povpraševanje na razpisu je bilo po njegovih navedbah enkrat večje od ponudbe. Ob tem poudarja, da bodo vrtičke v najem lahko dobili samo Ljubljančani, saj se ne more dogajati, da vrtiček v Ljubljani obdeluje nekdo iz Brezovice.

V novem izvedbenem prostorskem načrtu Ljubljane je, kot ponovno poudarja župan, predvidenih čez 60 novih lokacij za tipske vrtičke. Ob tem dodaja, da imajo prebivalci lahko vrtičke tudi na zasebni zemlji, a morajo biti narejeni po predpisu oziroma tipu, ki je dovoljen.

Janković zelo podpira akcijo Očistimo Slovenijo, ki bo potekala 17. aprila. A akcija po njegovih besedah nima smisla, če zagovarjamo vrtičke z nelegalnimi gradnjami. Sicer se bo občina, kot zagotavlja, vključila v akcijo.

Ljubljana se lahko po čistoči primerja z vsakim mestom v Evropi, je prepričan župan. Kot dodaja, pa si želi, da bi uredili problem črnih gradenj in gradbenih odpadkov, ki na divjih odlagališčih prevladujejo.

Kot je pojasnil župan, se predstavniki Lekarne Ljubljana, ki ima poslovalnico tudi v stavbi na Trubarjevi 2, že pogovarjajo z novim bodočim lastnikom, podjetjem Mabra Inženiring. Želijo si, da lekarna v teh prostorih ostane. Vlada je namreč februarja dala zeleno luč za sklenitev menjalne predpogodbe, s katero bosta država in omenjeno podjetje zamenjali nepremičnino na Trubarjevi 2, ki je v upravljanju Inštituta za varovanje zdravja, in poslovni stavbi Dunajski kristali v Stožicah.

"Bomo videli, kaj se bo zgodilo, mogoče se bomo pa dogovorili," pravi Janković. Ob tem dodaja, da bo sicer "nekdo moral dati tudi soglasje za spremembo namembnosti". Tovrstna soglasja pa daje občina. Kot je še dejal župan, ne razume, da nekdo ni preveril, kaj lahko v teh prostorih naredi, preden se je odločil za menjavo.

Glede gradbenega dovoljenja za garažno hišo pod tržnico je pojasnil, da je bilo zavrnjeno, ker se projektant ni držal gradbenih meja. Tako bodo projekt popravili in vlogo za gradbeno dovoljenje oddali še enkrat, napoveduje župan.