državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković v Bruslju iskal evropsko okrilje za PS

Deli na:

Predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković je včeraj v Bruslju preveril utrip v vrstah evropskih socialistov in liberalcev, saj želi svojo stranko priključiti eni od teh evropskih političnih skupin. V obeh bi bili Pozitivne Slovenije veseli, Janković pa napoveduje, da se bodo odločili septembra, in pravi, da bo izbira "res težka".

Na vprašanje, v katero smer se nagiba po današnjih pogovorih - k evropskim socialistom ali k evropskim liberalcem, je Janković odgovoril: "Naša pot je posebna, nekaj vmes smo. Mi bi radi združili spoštovanje med ljudmi, dela in liberalnih vrednot."

Odločitev bo padla septembra, po obiskih obeh političnih skupin v Ljubljani, je povedal. Po Jankovićevih besedah je težko reči, kaj bo pri odločitvi igralo ključno vlogo. "Vesel sem, da so nas sprejeli toplo in odprtih rok ... Mislim, da bo naša odločitev res težka," je dejal.

Ob tem je predsednik Pozitivne Slovenije poudaril, da je po šestih mesecih od ustanovitve stranke in volitev čas, da se ozrejo naprej. "Menimo, da lahko s svojimi idejami in dejanji pripomoremo k razvoju Evrope. Nikomur nismo nevarni, ker smo tako majhni, zato lahko naše ideje padejo na plodna tla," je dejal.

V obeh političnih skupinah bi Pozitivno Slovenijo sprejeli odprtih rok, kažejo današnje izjave vodje evropskih socialistov in demokratov Hannesa Swobode ter šefa evropskih liberalcev Guyja Verhofstadta. Z vsakim od njiju je imel Janković danes v Bruslju ločeno srečanje.

Swoboda, vodja druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, je dejal, da bi bil vesel Pozitivne Slovenije. "V naši skupini imamo zelo različne člane, a vodilo je skrb za državljane, skrb za to, da imajo službe, plačo. Socialna enakost je zelo pomembna, tudi rast," je pojasnil.


"Ugotovila sva, da obstaja močno strinjanje glede temeljnih političnih tem," je še povedal Swoboda. Poleg tega je dodal, da je njihova skupina zelo odprta, in spomnil, da imajo sedaj v svojih vrstah hrvaške opazovalce iz treh različnih strank. Tako ne vidi problema, če bi bili članici evropskih socialistov dve slovenski stranki.

Tudi vodja evropskih liberalcev, tretje največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Verhofstadt, je dejal, da si Pozitivno Slovenijo lahko predstavlja v vrstah evropskih liberalcev in da bi bili ti zelo zadovoljni, če bi se odločila, da se jim pridruži.

Verhofstadt je še izpostavil, da je "zelo zanimivo" imeti kontakte s stranko, ki je bila tako uspešna na lokalnih in nacionalnih volitvah, ter da se z Jankovićem strinjajo o tem, da Evropa potrebuje spremembo politike, dvotirni pristop, torej fiskalno disciplino ter obenem rast in naložbe.

Članici evropskih socialistov in demokratov (S&D) sta sedaj dve evropski poslanki iz Slovenije - Tanja Fajon in Mojca Kleva, obe članici slovenske SD. Člana evropskih liberalcev (ALDE) pa sta Jelko Kacin iz LDS in Ivo Vajgl iz Zaresa.

Poleg tega so v Evropskem parlamentu še štirje evropski poslanci iz Slovenije, ki so vsi člani največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). To so Lojze Peterle iz NSi ter Romana Jordan, Milan Zver in Zofija Mazej Kukovič iz SDS.

Člani Pozitivne Slovenije lahko sicer evropski poslanci oziroma člani političnih skupin v Evropskem parlamentu postanejo šele z naslednjimi evropskimi volitvami.