stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković se požvižga na Ljubljančane - dobiček je pomembnejši

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković se ne ozira na želje svojh meščanov. Čeprav se kaže kot podpornik ljudem prijaznega okolja, hkrati navkljub protestom okoliških stanovalcev načrtuje pozidavo obstoječega parka Zelena jama.

Ljubljanski župan Zoran Janković se ne ozira na želje svojh meščanov. Čeprav se kaže kot podpornik ljudem prijaznega okolja, hkrati navkljub protestom okoliških stanovalcev načrtuje pozidavo obstoječega parka Zelena jama.

Po zazidalnem načrtu za ljubljansko sosesko Zelena jama (ZNZJ) iz leta 1999 so bile med Flajšmanovo, Kavčičevo, Pokopališko in Šmartinsko cesto načrtovane zelene površine z otroškimi in športnimi igrišči. To je območje sedanjega parka Zelena jama, te zelene površine pa so v skladu s minimalnimi standardi ZNZJ namenjene za uporabo celotne soseske Zelena jama vse do Vzajemne ulice, in ne le za neposredne sosede parka.

Velikost zelenih površin je že po ZNZJ na spodnji meji standardov, zdaj deloma urejeni park je velik okoli 8500 kvadratnih metrov. Zapletati se je začelo na lanski predstavitvi »Partnerstva Šmartinka« v Gospodarski zbornici Slovenije, v okviru katerega želijo na MOL v sodelovanju z zasebnimi družbami urediti širše območje med tovarno Kolinska in obvoznico.

Iz nekaterih delov dokumentacije so stanovalci Pokopališke ulice tik ob parku Zelena jama razbrali, da naj bi bil park pozidan, načrti še niso bili dokončni. Župan Zoran Janković je »na hodniku« na vprašanje glede tega parka zagotovil, da park ne bo pozidan in da se bo vse uredilo. Septembra lani je Mestna občina Ljubljana (MOL) objavila razpis za ureditev parka Zelena jama, na izrecno vprašanje stanovalcev o morebitni pozidavi pa je Janja Domitrovič iz Jankovićevega kabineta odgovorila: »Park Zelena jama se pravkar ureja in tudi v novem prostorskem načrtu MOL ni predvideno, da bi se zazidal«. Le tri mesece zatem, tik pred božičnimi prazniki, je Janković okoliške stanovalce pretental; v novem dopolnjenem prostorskem načrtu MOL je bila za sedanji park določena pozidava brez omejitev.

Poskus izigravanja
Za pozidavo se je Janković očitno odločil že bistveno prej, že ko je stanovalcem zagotavljal, da je na območju parka ne bo. Tako je brezplačnik Žurnal že konec novembra lani objavil članek z naslovom, da bo park v nekaj letih pozidan, in v njem citiral pojasnilo MOL, da je »uvedba parka« le začasna, za nekaj let, dokler ne bodo v sklopu Partnerstva Šmartinka tam zgradili objektov. Tako so po besedah načelnika mestnega oddelka za urejanje prostora Mirana Gajška namesto parka s športnim in otroškim igriščem ter gajem predvideli le »minimalno ureditev« in upoštevali načrtovano pozidavo.

Seveda so bližnji stanovalci ogorčeni, po razgrnitvi novega dopolnjenega občinskega podrobnega prostorskega načrta 385 (OPPN 385) januarja so na MOL s pomočjo svoje zastopnice, odvetnice Jane Kapelj, poslali vrsto utemeljenih pripomb k prostorskemu načrtu MOL. S pozidavo območja, na katerem je zdaj park Zelena jama, bi kršili zakon o prostorskem načrtovanju, uredbo o prostorskem redu Slovenije, odlok o strategiji prostorskega razvoja, zakon o varstvu okolja …

VEČ V TISKANI IZDAJI