zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković preiskovalcem: To je cirkus

Deli na:

"Ta komisija je velik cirku," je ljubljanski župan Zoran Janković dejal pred preiskovalno komisijo DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli. Ponovno je zanikal vpletenost v nepremičninske posle z zemljišči, ki se jim z novim prostorskim načrtom spreminja namembnost. Poslanci pred zaslišanjem niso potrdili predloga o kaznovanju župana zaradi začasnega odhoda z zaslišanja 1. julija.

"Ta komisija je velik cirku," je ljubljanski župan Zoran Janković dejal pred preiskovalno komisijo DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli. Ponovno je zanikal vpletenost v nepremičninske posle z zemljišči, ki se jim z novim prostorskim načrtom spreminja namembnost. Poslanci pred zaslišanjem niso potrdili predloga o kaznovanju župana zaradi začasnega odhoda z zaslišanja 1. julija.

Zemljiščem na Barju, ki so v lasti podjetja Electa Jankovićevega sina Damjana, se vrednost z novim občinskim prostorskim načrtom z 11,8 milijona evrov zvišuje na 18,3 milijona evrov, je cenitev predstavila predsednica preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS).

Jankoviću, ki na julijskem zaslišanju o tem ni znal odgovoriti, je predstavila dokumente, ki dokazujejo, da ima Mestna občina Ljubljana (MOL) na teh zemljiščih predkupno pravico. Ker Janković še ni prejel kupnine za zemljišča, ki jih je prodal podjetju svojega sina, je po mnenju Jerajeve v konfliktu interesov, če bi se omenjena zemljišča prodajala.

Janković je poudaril, da so cenitve različne, prava cena pa je tista, ki je dosežena na trgu. Ob tem je zanikal osebno vpletenost v upoštevano pripombo o višji gradnji na teh zemljiščih. Po njegovih besedah so namreč ugodili 45 odstotkom od 3500 pripomb na prostorski načrt s strani meščanov, kar jim je dovolila stroka. MOL je predlagala še več sprememb, a pristojni na državni ravni s tem niso soglašali, dodaja.

Župan je prav tako zanikal svoj vpliv na spremembo namembnosti zemljišč za območje Smodinovca in vpletenost v prodajo teh zemljišč, ki jih je kupilo podjetje Taxgroup.

Na pobudo poslancev Franca Pukšiča (SLS) in Zmaga Jelinčiča (SNS) je komisija obravnavala tudi predlog sklepa, da se zaradi začasnega odhoda z julijskega zaslišanja župana kaznuje s 579 evri.

S tremi glasovi za in tremi proti sklep ni bil sprejet. Po besedah Jerajeve je Janković, ki je "brez dovoljenja in utemeljenega zakonskega razloga" zapustil prostor zaslišanja, kršil zakon o kazenskem postopku.

Anton Anderlič (LDS) pa se je ob tem vprašal, ali smejo člani komisije žaliti pričo in postavljati sugestivna vprašanja. Začasni odhod priče, ki se je nato vrnila, zaslišanje pa bi se lahko nadaljevalo, ter nesklepčnost komisije, zaradi katere je bila seja prekinjena, so po njegovem mnenju "zakuhali" opozicijski poslanci v komisiji. "Morda ste to naredili zato, da bi zaslišanje izpeljali mesec pred volitvami," je dejal Anderlič.

Opozicijski poslanci so Jankoviću postavljali tudi vprašanja, povezana s postopkom sprejema prostorskega načrta v mestnem svetu 5. julija, koalicijski poslanci pa so prepričani, da to ni predmet preiskave komisije, ki je bila ustanovljena lani. Kot je Janković dejal po seji v izjavi za medije, so takšna zaslišanja za parlament žaljiva.

Komisija je v nadaljevanju zaslišala tudi druge priče. Načelnik oddelka MOL za urejanje prostora Miran Gajšek je poudaril, da so pred sprejemom občinskega prostorskega načrta prejeli pozitivna mnenja vseh nosilcev urejanja prostora. V občinskem prostorskem načrtu po njegovih besedah čuvajo le koridor za povezavo lokalne ceste z avtocesto. Ali bo šla ta povezava direktno na počivališče barje ali mimo njega, pa bo opredelil državni prostorski načrt, je pojasnil poslancem.

Ljubljanski podžupan Janez Koželj je komisiji pojasnil, da za izdelavo vizije Ljubljane do leta 2025 ni prejel nobenega honorarja in da je to naredil kot župan.

Priča Nevenka Jelovčan iz nepremičninskega podjetja Vaš dom, ki naj bi bila vpletena v prodajo zemljišč na območju Smodinovca, je svojo odsotnost opravičila. Lastnika Electe Holding Jureta Jankovića, ki je županov sin, pa komisija zaradi nesklepčnosti ni mogla zaslišati.