amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Janković podražil vzpenjačo

Deli na:

Cene nekaterih vozovnic za vožnjo s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad se bodo povišale. Ljubljanski mestni svetniki so na seji namreč potrdili nove cene, ki so jih svetniki NSi in SDS z dopolnili želeli nekoliko znižati, a predlogi niso bili sprejeti. Svetnik SDS Anže Logar je opozoril tudi na januarsko podražitev brez soglasja mestnega sveta.

Zadnje podražitve vozovnic, ki velja od 1. januarja letos, mestni svet Mestne občine Ljubljana (MOL) ni obravnaval. Ceno je javni zavod Ljubljanski grad (LG) 18. maja nato znižal za toliko, kot so jih januarja dvignili.

Logar je na seji mestnega sveta predlagal, da se odločanje o cenah vožnje z vzpenjačo prestavi, dokler mestni svet ne dobi pojasnil župana Zorana Jankovića. Po Logarjevih besedah je namreč javni zavod LG s povišanjem cen brez soglasja mestnega sveta prekoračil svoja pooblastila. "Skrbi me, da se kaj podobnega dogaja tudi v drugih javnih zavodih MOL," je dejal Logar in dodal, da bi bilo treba v zavodih opraviti pregled in to preveriti. Njegov predlog o prestavitvi odločanja na seji ni bil sprejet.

Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je povedal, da bi morala MOL skupaj z vzpenjačo tržiti parkirišče na Krekovem trgu, svetnik SDS Mirko Brnič Jager pa je poudaril, da gre pri povišanju cen za stiskaštvo brez vizije.

Predlog sklepa o soglasju k ceni za prevoz s tirno vzpenjačo, ki so ga potrdili svetniki, za povratno vozovnico za odrasle določa ceno štiri evre, za enosmerno pa 2,2 evra. Cena povratne vozovnice za otroke, dijake, študente in upokojence se bo glede na nazadnje potrjene cene v mestnem svetu dvignila za en evro in bo stala stala tri evre. Družinska povratna vozovnica se po predlogu s sedmih evrov draži na deset evrov, kolikor so uporabniki plačevali že zadnjih nekaj mesecev.

Mestni svetniki so potrdili tudi pregled ukrepov za povečanje poplavne varnosti v MOL, ki predvideva rešitve na poplavnih območjih v Ljubljani. Svetniki so ob tem potrdili tudi, da mestni svet pozove vlado h ukrepanju na področju povečanja poplavne varnosti MOL ter k aktivnemu sodelovanju z občino na tem področju.

Mestni svetnik Zelenih Slovenije Tomaž Ogrin je pred sprejetjem poudaril, da varovanje pred poplavami zaradi obstoječih gradenj ne sme biti potuha za novogradnje. Kot je pojasnil, se na poplavnih območjih ne sme graditi. Svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar je povedala, da bi morali pri ukrepih upoštevati tudi pomanjkljivosti, ki so bile izpostavljene na prvi predstavitvi ukrepov in dodala, da bi bilo treba ob tem pripraviti tudi prednostno listo ukrepov.

Svetniki so na včerajšnji seji obravnavali in nato sprejeli tudi spremembe odloka o pokopališki in pogrebni dejavnosti, ki med drugim predvidevajo novosti v zvezi z grobovi s statusom kulturnega spomenika državnega ali lokalnega pomena ter najemnino za opremljene grobove. Med drugim so sprejeli tudi spremembe sklepa o ustanovitvi gospodarske družbe Veterinarska postaja Ljubljana in ji s tem omogočili tudi prodajo hrane in dodatkov za živali.

Janković je po seji o povišanju cene vozovnic za vzpenjačo brez soglasja mestnega sveta povedal, da je LG pripravil predlog povišanja cen, dobil potrditev sveta zavoda, nato pa je predlog v komunikaciji z MOL nekje obstal. "Ko smo bili na to opozorjeni, smo zadevo popravili," je dejal in pojasnil, da ne namerava sankcionirati odgovorne osebe zavoda. Vsem tistim, ki so za vožnjo z vzpenjačo plačali preveč in bodo to lahko dokazali z vozovnico, pa bodo vrnili razliko, je pojasnil.

O tem, da bi bila vožnja z vzpenjačo brezplačna, je Janković povedal, da bi o tem razmišljali, če bi bila to edina pot na Ljubljanski grad. Tako pa je po njegovih besedah na grad mogoče priti s turističnim vlakcem, z avtomobilom in peš.