nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković po golobičevsko medijem zamolčal hišo v Grosuplju

Deli na:
Janković po golobičevsko medijem zamolčal hišo v Grosuplju

Foto: Primož Lavre

Podobno kot Gregor Golobič se je tudi Zoran Janković ujel v past, ko je medijem zamolčal lastništvo hiše v Grosuplju (naselje Brvace), v kateri živi od leta 2004 z družino njegov mlajši sin Jure. Lastnik 183 kvadratov velike hiše v Grosupljem je po podatkih Geodetske uprave uradno Zoran Janković, ob hiši je še pokrit bazen.

Janković je nedavno Delu, kjer so poročali o premoženju predsednikov političnih strank, med lastništvom svojih nepremičnin navedel le družinsko hišo na Rudniku in neko parcelo v Bovcu. Lastništvo hiše v Grosuplju pa je zamolčal. V času, ko je bil Janković direktor Mercatorja, je na opuščenem kmetijskem posestvu Ljubljanskih mlekarn v Brvacah pri Grosuplju Electa postavila Mercatorjev trgovski center in naselje stanovanjskih hiš.

Janković, pretendent za novega mandatarja, se je včeraj znova zapletel v afero, povezano s svojima sinovoma. Na plan je prišel dokument davčne uprave v zvezi s sumi davčnih nepravilnosti Jureta Jankovića. Zoran Janković mu je v letih 2007 in 2008 nakazal 80 tisoč, 20 tisoč in 29 tisoč evrov, skupaj 129 tisoč evrov, menda za »urejanje okolice« njegove hiše v Grosuplju. Ne ve se, ali šteje pod to tudi »ureditev« pokritega bazena ob hiši, ki je sicer po zemljiški knjigi v lasti ljubljanskega župana in ne njegovega sina.

Da je Zoran Janković, in ne njegov sin Jure, lastnik hiše v Grosuplju, ob kateri izstopa velik pokrit bazen, smo razkrili že 8. avgusta v 32. številki Reporterja v članku z naslovom Razvrat Jankovićevih sinov, ki ga je napisal novinar Nenad Glücks.

Citiramo: »Toda tudi mlajši županov sin, Jure Janković, ki živi z družino v hiši v elitnem naselju Brvace v Grosupljem, ni lastnik 183 kvadratnih metrov velike nove hiše, temveč je to kar Zoran Janković. Ob hiši, ki ne izstopa po velikosti, je večji pokriti bazen, s katerim pa vsekakor izstopa.  Juretov prvi sosed v Brvacah je Tone Tiselj, selektor ženske rokometne reprezentance in velik prijatelj Zorana Jankovića. Toda Tiselj sploh ni lastnik 192 kvadratnih metrov hiše, kjer živi, temveč je v evidencah geodetske uprave kot lastnik vpisana Electa Inženiring v lasti Jankovićev. Na vprašanje, ali ima Tiselj z Electo sklenjeno najemno razmerje in ali Electa med davčno priznane stroške všteva tudi tiste v zvezi s hišo na Brvacah, nam je Damijan Janković odgovoril, da ta hiša že od leta 2002 ni v lasti in posesti Electe, res pa so zemljiškoknjižni prepis na končnega kupca opravili šele letos. »Vsa nadaljnja so torej nesmiselna«, je dodal. Toda uradni izpis iz zemljiške knjige kaže, da je starejši Jankovićev sin govoril neresnico, saj je v njem zapisano, da je lastnica parcele od 26. 10. 2001 do danes Electa. To pomeni, da je tudi lastnica hiše na parceli, saj v zemljiški knjigi ni zapisana nobena pravica (na primer stavbna) ali pravno dejstvo, ki omejuje lastninsko pravico na nepremičnini. V skladu s tem bi lahko Electa hišo uporabljala za lastno dejavnost ali pa jo dajala v najem, kar mora biti prijavljeno. Od najemnine bi Electa morala obračunavati davek od dobička in najemniku izdajati račune. Amortizacijo hiše, stroške za elektriko, ogrevanje, tekoče investicijsko vzdrževanje … si lahko podjetje obračuna kot davčno priznane stroške. In teh ni malo, tako da lahko na ta način podjetje na letni ravni prihrani recimo pet tisoč evrov, v desetih letih petdeset tisoč … Vsekakor še ena domnevna davčna utaja, ki bi jo morali preveriti na davkariji.«