Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković o Ultri

Deli na:

Izteka se testno obdobje Urbane, ki že omogoča plačevanje na mestnih avtobusih, zatika pa se pri parkomatih. Prav zato so se pojavila ugibanja, ali bi morala Ultra plačati pogodbeno kazen. Ljubljanski župan Zoran Janković je to zanikal, saj za zamudo ni kriva Ultra, pač pa potrebna nadgradnja parkomatov, za kar mora poskrbeti MOL.

Izteka se testno obdobje Urbane, ki že omogoča plačevanje na mestnih avtobusih, zatika pa se pri parkomatih. Prav zato so se pojavila ugibanja, ali bi morala Ultra plačati pogodbeno kazen. Ljubljanski župan Zoran Janković je to zanikal, saj za zamudo ni kriva Ultra, pač pa potrebna nadgradnja parkomatov, za kar mora poskrbeti MOL.

"Če kdorkoli pri nas zamudi in nima za to upravičenega razloga, bo dobil penale, ob pogoju, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) kot naročnik izpolnila vse svoje obveznosti," je bil na torkovi novinarski konferenci odločen župan.

Pogodba med MOL in Ultro določa, da mora biti sistem enotne mestne kartice implementiran v skladu s časovnim planom, potrjenim s strani naročnika, najkasneje v roku šestih mesecev po podpisu pogodbe. "Naročnik si v skladu s pogodbo pridržuje pravico spremeniti katerokoli postavko te pogodbe, ki se nanaša na njen obseg (zmanjšanje ali povečanje) oziroma časovni plan dobave in implementacije sistema, v kolikor bi bilo to v interesu naročnika ali v skladu z razpoložljivimi finančnimi sredstvi," po navedbah Javnega holdinga Ljubljana piše v pogodbi.

MOL je v zvezi z implementacijo enotne mestne kartice podaljšala rok za tri tedne in prevzela sistem 7. maja letos. V zvezi z implementacijo Urbane na parkomatih je MOL podaljšala rok zaradi potrebne tehnične nadgradnje, in sicer do konca leta.

Za plačevanje na parkomatih je namreč potrebna določena tehnična nadgradnja in prilagoditev, saj parkomati, ki so že postavljeni, v obstoječem stanju niso tehnološko kompatibilni za plačevanje z Urbano. Nadgradnjo na strani strojne opreme krije MOL, saj je to del osnovnega sredstva, nadgradnjo na strani implementacije Urbane pa Ultra, je za STA pojansila direktorica Javnega Holdinga Ljubljana Zdenka Grozde.

Plačevanje z Urbano bo na parkomatih po njeni napovedi možno okvirno konec leta. Ob tem je še dodala, da MOL ni kriva za zamudo pri implementaciji Urbane, saj so s strani dobavitelja parkomatov (Simens) šele konec avgusta prejeli izračun potrebne nadgradnje ter specifikacijo le-te.

Glede stroškov projekta uvedbe enotne mestne kartice je Grozdetova pojasnila, da je pogodbeni znesek za dobavo in implementacijo programske in komunikacijske opreme, ki podpira delovanje Urbane, 2,3 milijona evrov z DDV. Dodatni stroški, ki jih krije MOL, pa so po njenih navedbah nastali zaradi potrebnih gradbenih del za temelje urbanomatov in napeljavo optike do lokacij urbanomatov.

Zaradi številnih ugibanj, ali je prišlo pri projektu do zamud in bi morala Ultra plačati pogodbene kazni, je Grozdetova navedla tudi, kaj pravzaprav pomeni implementacija v šestih mesecih in katere možnosti uporabe enotne mestne kartice to vsebuje.

"Implementacija v skladu s pogodbo pomeni, da je vsa oprema, ki je predmet pogodbe, nameščena pri naročniku oziroma centru za upravljanje in integrirana z obstoječimi rešitvami pri upravljavcih sistema enotne mestne kartice. To pomeni dobavo in implementacijo pred pričetkom trimesečnega poskusnega obdobja," je pojasnila direktorica holdinga.

Dodatna, sicer krajša zamuda je po besedah Grozdetove nastala tudi pri uvedbi Urbane na javnih parkiriščih, kjer bodo urbanomati začeli obratovati še v tem mesecu. Projekt še teče, prav tako poskusno obdobje, je pojasnila Grozdetova in dodala, "da je MOL podaljšala rok za implementacijo Urbane na parkomatih. Zato pogodbene kazni ni."

Janković je s testnim obdobjem Urbane in odzivom njenih uporabnikov zadovoljen. Kot je dejal, Urbana izjemno hitro sprejema potnike. "Res zelo zadovoljen pa bom, ko bo Urbana povsod v uporabi," je poudaril župan. Po njegovem mnenju bo Urbana v enem letu nepogrešljiva.

Testno obdobje Urbane se bo zaključilo 15. septembra, do takrat je enotno mestno kartico še mogoče dobiti brezplačno, po tem pa bo treba zanjo odšteti dva evra.

Žetoni bodo naprodaj le še do 15. septembra. Mesečne vozovnice za občane in upokojence bodo veljale do konca leta, do takrat pa bo mogoče vožnjo z mestnim avtobusom plačevati tudi še z gotovino in žetoni.

Plačevanje vzpenjače z Urbano je že mogoče, prav tako plačevanje z moneto na validatorjih na mestnih avtobusih. Še to jesen bodo uvedli urbano tudi v ljubljanskih knjižnicah.