pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković ni našel skupnega jezika s črnograditelji v Tomačevem

Deli na:
Janković ni našel skupnega jezika s črnograditelji v Tomačevem

Foto: Bobo

Prebivalcem črnih gradenj v Tomačevem na podlagi odločbe državnega inšpektorata znova grozi izklop dobave električne energije. Ker so prebivalci zavrnili agregat za elektriko, jih je včeraj obiskal ljubljanski župan Zoran Janković. Po poročanju POP TV župan ni našel skupnega jezika s krajani, zato se bo iskanje rešitve še nadaljevalo.

Dogovor o dobavi agregata so v torek s krajani sklenili predstavniki Mestne občine Ljubljana (MOL) ter Elektra Ljubljana, a krajani so ponujeni agregat včeraj zavrnili. Janković je zato včeraj obiskal Tomačevo, da bi skupaj poskusili poiskati najustreznejšo rešitev.

Po poročanju POP TV je Janković prebivalcem obljubil, da bo v četrtek poslal pismo na okoljsko ministrstvo, v katerem bo predlagal odlog odklopa elektrike še za pol leta. Takrat naj bi namreč prišlo do legalizacije gradenj. V četrtek namerava Tomačevo sicer obiskati inšpektor, ki bo prišel odklopiti elektriko.

V Tomačevem je trenutno evidentiranih 43 pobud za spremembo namembnosti zemljišča, obravnavalo pa se jih bo v sklopu sprememb prostorskega načrta MOL, ki se ga bo predvidoma sprejemalo konec leta. Spremenjen prostorski načrt bo tudi pravna podlaga za začetek postopka priprave za legalizacijo objektov.

Kot pravijo na občini, so krajanom na dveh dosedanjih srečanjih črnograditeljev z županom podrobno razložili, kakšni so postopki in možnosti za legalizacijo nelegalnih gradenj.

Predvsem pa so izpostavili, da te gradnje stojijo na vodovarstvenem območju, zaradi česar je treba najprej spremeniti državno uredbo o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja. Šele, ko bo uredba spremenjena, bo možna tudi sprememba občinskega prostorskega načrta. Po informacijah občine je sprememba uredbe tik pred sprejemom na vladi.

Na občini poudarjajo še, da so s prebivalci črnih gradenj v Tomačevem zelo pogosto v stiku, že pred časom pa je občina sodelovala tudi pri zagotavljanju električne energije, ko jim jo je dobavitelj prekinil. Prav tako je MOL pristojnim institucijam predlagal ustavitev inšpekcijskih aktivnosti.

Črne gradnje v Tomačevem so brez elektrike ostale že pred letom in pol, saj so njihovi prebivalci za elektriko plačevali podjetju Gradiant, ki pa je šlo v stečaj.