reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković nad referendum z ovadbo

Deli na:

Bojazen ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bi pobudnikom za razpis referenduma, s katerim želijo preprečiti uveljavitev novega prostorskega načrta, uspelo zbrati zahtevanih 11.000 podpisov, je očitno strašno velika.

Bojazen ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bi pobudnikom za razpis referenduma, s katerim želijo preprečiti uveljavitev novega prostorskega načrta, uspelo zbrati zahtevanih 11.000 podpisov, je očitno strašno velika.

To je potrdil minuli konec tedna, ko se je že ob osmi uri zjutraj v spremstvu policista in inšpektorja nenadoma pojavil pred ljubljansko Kresijo, kjer pobudniki zbirajo podpise za že razpisani referendum. Medtem ko se je inšpektor razburjal nad študentom ob panoju, ki je bil tam z nalogo zbiranja podpisov, je policist od njega nemudoma zahteval osebne podatke, poslikal kraj dogodka, nato določil višino kazni in nazadnje spisal še ovadbo. Takšno ravnanje, katerega glavni namen je predvsem izvajanje pritiska na pobudnike referenduma, da bi se ustrašili in prenehali zbirati podpise, je po mnenju predstavnikov ljubljanskih civilnih iniciativ, ki so se medsebojno povezale, že prav v nebo vpijoče in grozljivo. Toliko bolj, ker so pobudniki referenduma, med katerima izstopata Fedja Košir in mestni svetnik Miha Jazbinšek, vplačali za postavitev stojnic, na katerih bodo do 5. oktobra zbirali podpise, a jih še vedno niso dobili. Kot nam je povedala Marinka Kurilić iz Civilne iniciative Tržnice ne damo so brez njih že drugi dan, kar dokazuje, da jim župan Janković namenoma nagaja, namesto da bi pokazal vsaj malo razumevanja.
Kako moteči so zanj pobudniki referenduma, je dal vedeti tudi na svoji zadnji tiskovni konferenci, na kateri je bilo jasno, kaj zanj pomeni, če bi bili zbrani vsi zahtevani podpisi. Ker se bodo po njegovem prepričanju zaradi zbranih podpisov ustavili načrtovani projekti, pri čemer je poudaril gradnjo garažne hiše pod Kongresnim trgom, se prostorski načrt sploh ne bi smel znajti na referendumu.
Povsem drugačno je stališče združenih civilnih inciativ, med katerimi je tudi Civilna iniciativa stanovalcev Fondovih blokov, kjer aktivno deluje Peter Rondaij. »Ko bodo zbrani podpisi, bo Jankovič moral speljati referendum in odgovoriti na vprašanja, kako je nastala vsebina prostorskega načrta, ki je bil sprejet z njegovim glasovalnim strojem. Tak prostorski načrt je le zmazek, zaradi kupčij s tem prostorom pa sploh ni upoštevano mnenje občanov. Kako je mogoče, da sprejetju nasprotuje celotna četrtna skupnost, kot se je to zgodilo v našem primeru za Bežigradom, a so na mestnem svetu odločili brez naše volje. To je grozljivo,« trdi Rondaij in ob tem opozarja, da nikjer v Evropi ne bi tako grobo teptali besede lokalnih prebivalcev, kot se dogaja v Ljubljani pod županstvom Zorana Jankovića.