markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Janković na račun študentov in dijakov do 3,4 milijona evrov letno

Deli na:

LPP bo z ukinitvijo subvencij MOL za šolske mesečne vozovnice mestnega prometa za Neljubljančane dobil okoli 3,4 milijona evrov letno, pravi v.d. direktorice LPP Zdenka Grozde. Pogovori o subvencijah s pristojnimi ministrstvi še potekajo, za dijake so že pripravili spremembe pravilnika, župan pa verjame, da bodo dogovor dosegli tudi za študente.

LPP bo z ukinitvijo subvencij MOL za šolske mesečne vozovnice mestnega prometa za Neljubljančane dobil okoli 3,4 milijona evrov letno, pravi v.d. direktorice LPP Zdenka Grozde. Pogovori o subvencijah s pristojnimi ministrstvi še potekajo, za dijake so že pripravili spremembe pravilnika, župan pa verjame, da bodo dogovor dosegli tudi za študente.

Takšna rešitev bo le prehodna, saj bo jeseni prihodnje leto začel veljati novi zakon o uveljavljanju prihodkov iz javnih sredstev, ki bo na enak način uredil subvencioniranje primestnega in mestnega prometa, tako za Ljubljančane kot Neljubljančane, je na novinarski konferenci pojasnila Grozdetova, ki je tudi direktorica Javnega Holdinga Ljubljana.

V prihajajočem šolskem letu bo veljal občinski odlok, ki ukinja subvencije za dijake študente in upokojence, ki niso občani Ljubljane.

Na ministrstvu za šolstvo in šport so pripravili predlog sprememb pravilnika, ki predvideva subvencioniranje polovice vrednosti mesečne vozovnice za dijake in študente višjih strokovnih šol. Kot pojasnjuje Grozdetova, je bilo v minulem šolskem letu v Ljubljani okoli 5200 dijakov brez stalnega prebivališča v Mestni občini Ljubljana (MOL), kar pomeni okoli 1,1 milijona evrov na leto za subvencioniranje njihovih vozovnic.

Za okoli 18.000 študentov, ki prihajajo izven Ljubljane, pa bi subvencije vsako leto znašale okoli 2,3 milijona evrov, pravi Grozdetova. Z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dogovora glede tega še niso dosegli. Kot je prepričan ljubljanski župan Zoran Janković, bodo to storili do začetka študijskega leta, 1. oktobra. Če dogovora ne bo, bodo morali uporabniki plačati polno ceno mesečne vozovnice, ki trenutno znaša 34 evrov.


Kot je poudarila Grozdetova, so linije mestnega prometa v zadnjem obdobju med drugim podaljšali tudi do občine Brezovica. Tako dijaki in študentje niso več potrebovali vozovnic primestnega prometa, ki jim jih je subvencionirala država, ampak so uporabljali vozovnice mestnega prometa, za katere pa subvencij s strani države niso prejeli.

Upokojenskih mesečnih vozovnic na LPP prodajo zelo malo, njihovo število se je z uvedbo 90-minutne vožnje s prestopanjem še zmanjšalo.

Pred začetkom ukinitve subvencij MOL so se danes odzvali tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, in Dijaški organizaciji Slovenije. Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci dejal, da se z ukinitvijo subvencij kaže mačehovski odnos MOL do Neljubljančanov. Če ne bodo našli rešitve glede subvencij, bodo v MSi zbirali podpise peticije proti omenjenemu občinskemu odloku.

Dijaška organizacija pa je predsednika vlade Boruta Pahorja v pismu pozvala k celostni ureditvi subvencioniranega prevoza dijakov. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je ta seznanjen z vsebino pisma, problematiko pa sicer urejajo resorna ministrstva.