stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković ima le 44 glasov? SDS, Virant, SLS, NSi in poslanca manjšin ga ne bodo podprli

Deli na:
Janković ima le 44 glasov? SDS, Virant, SLS, NSi in poslanca manjšin ga ne bodo podprli

Foto: Primož Lavre

Skupaj 44 poslancev SDS, Virantove liste, SLS in NSi ne bo dvignilo glasovnic za glasovanje o mandatarju, podporo naj bi Zoranu Jankoviću odpovedala tudi predstavnika manjšin, ki menda nočeta biti jeziček na tehtnici. Je pa poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič ponovil svojo včerajšnjo trditev, da naj bi Janković kljub vsemu dobil 48 glasov podpore.

Poslanci so začeli s sejo državnega zbora, na kateri bodo glasovali o predlogu predsednika države Danila Türka, naj za mandatarja za sestavo vlade imenuje predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Tiskovna predstavnica Liste Virant Helena Lovše je za STA potrdila, da njihovi poslanci glasovnic sploh ne bodo dvignili.

Tako bi poslanci Liste Virant razblinili dvom, da bi kdo izmed njih glasoval za Jankovića. Po neuradnih informacijah pa naj bi se temu pridružili tudi poslanci SDS, SLS in NSi.

Poslanci so bili pred začetkom seje večinoma redkobesedni, kandidat za mandatarja Zoran Janković je dejal le, da je vzdušje odlično. Na vprašanje, ali ima zadostno podporo, pa je odgovoril, da "bomo videli". Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor pa pred sejo komentarjev ni dajal, je pa njegov poslanski kolega Dejan Židan dejal, da ima Janković vseh deset glasov SD. Tudi predsednik SDS Janez Janša komentarja ni dal.
 
Janković, ki trenutno uvodoma nagovarja poslance, ima za to pol ure časa, nato pa je predvidenih šest ur razprave. Jankovićeva izvolitev je negotova. Do danes so podporo Jankoviću napovedali v SD in DeSUS, ki imajo skupaj z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo 44 glasov. Potem, ko je Janković v torek izrazil prepričanje, da bo dobil potrebnih 46 glasov, pa so se začela ugibanja, kdo bi ta dva glasova lahko prispeval.
 
Če bo Janković potrjen za mandatarja, bo lahko začel uradno sestavljati vlado, v nasprotnem primeru pa lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.
 
"Manjšinca" proti, Mišič trdi, da imajo 48 glasov za Jankovića
 
Poslanca manjšinskih narodnih skupnosti sta vodjem poslanskih skupin posredovala njuno stališče do odgovornosti bodoče koalicije glede ohranjanja in razvoja narodnih skupnosti. Predstavnik italijanske manjšine Roberto Battelli je za STA zatrdil, da to ni povezano z glasovanjem, dejal je tudi, da bo glasoval tako, kot je doslej zatrjeval.
 
Pojavila so se namreč ugibanja, da naj bi kandidat za mandatarja Zoran Janković iz Pozitivne Slovenije besedilo omenjenega dopisa vključil v koalicijsko pogodbo. Battelli pojasnjuje le, da danes sledijo še tri priloge k temu dopisu.
 
Pravi še, da sta s poslancem madžarske manjšine Laszlom Gönczem dopis poslala danes. Po začetku zasedanja državnega zbora so se pojavile informacije, da se je Battelli sešel s predstavniki Pozitivne Slovenije, kar pa je Battelli ostro zanikal.
 
Poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Mišič je glede domnevnega sestankovanja z Battellijem pojasnil, da se o podrobnostih lahko pogovarjamo po tem, ko bo Zoran Janković izvoljen za mandatarja.
 
Sicer pa je Gašpar Mišič na vprašanje, ali ima Janković 45. in 46. glas, odgovoril, naj počakamo do konca glasovanja, po katerem "boste videli, da bomo dobili predsednika vlade". Dodal je, da računa na glasove vseh tistih, ki se zavedajo, kaj "ta država potrebuje". Že v torek je Gašpar Mišič dejal, da imajo 48 glasov, kar je ponovil tudi danes.