DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković državo poziva, naj najde 15 milijonov in od Pečečnika kupi Plečnikov stadion

Deli na:
Janković državo poziva, naj najde 15 milijonov in od Pečečnika kupi Plečnikov stadion

Plečnikova razvalina za Bežigradom. - Foto: Bobo

Ljubljanski mestni svet je ob nasprotovanju dela opozicije za pet let podaljšal družbeno pogodbo za izvedbo projekta Bežigrajski športni park na območju Plečnikovega stadiona z družbo Elektronček Jožeta Pečečnika in Olimpijskim komitejem Slovenije. Župan Zoran Janković je ob očitkih glede projekta predlagal, da stadion kupi država.

Mestna občina Ljubljana je družbenica Bežigrajskega športnega parka v deležu 28 odstotkov s stvarnim vložkom, ki ga predstavljajo zemljišča v širšem območju urejanja stadiona, je na seji pojasnil vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc. Načrtovano gradnjo projekta, ki je bil izbran na mednarodnem arhitekturnem natečaju, občina po njegovih besedah podpira.

"Za njegovo pripravo so bila porabljena znatna finančna sredstva in prepričani smo, da bo Ljubljana po zaključku vseh postopkov bogatejša za še en športni objekt, ki bo zgrajen iz zasebnih sredstev," je dejal. Podaljšanje pogodbe je po Kolenčevih besedah potrebno "zaradi dolgotrajnega postopka in vmešavanja politike, predvsem aktualnega ministra za kulturo pri pridobitvi gradbenega dovoljenja".

Janković je ponovil, da je občina lastnica zemljišč pred in za stadionom, lastnika Plečnikovega stadiona pa sta Joc Pečečnik, ki je objekt kupil od družbe SCT in Olimpijski komite Slovenije. "Pogodbo podaljšujemo, ker je stvar na sodišču," je dodal.

Po županovih besedah je kulturni minister Vasko Simoniti, ki da je za Ljubljano najslabši minister za kulturo vseh časov, sprejel nezakonit sklep. "Razveljavil je dve pravnomočni soglasji zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo je dobilo tožbo, tudi Simoniti ima kazensko ovadbo," je dejal.

"Ne glede na to, kaj si mislite o ministru Simonitiju, jaz umik kulturnovarstvenega soglasja podpiram," je dejala svetnica Mojca Škrinjar (SDS). Projekt je po njenih besedah neustrezen in popolnoma zakrije Plečnikovo stvaritev. "Ta je v kolosu stekla popolnoma neopazna in razvrednotena," je dejala."V državnem zboru imate proračuna za leti 2022 in 2023. Pri 14 milijardah evrov odhodkov vas prosim, da 15 milijonov namenite za odkup Plečnikovega stadiona," je Škrinjarjevi odvrnil župan. Kot je dejal, je Pečečnik že izjavil, da objekt proda za toliko, za kolikor ga je kupil.

"Če bo država to kupila, bom jaz prosil profesorja Janeza Koželja kot avtorja prenove Ljubljane in LZJ, da predlog nove zazidave ali obnove v lasti države podpremo," je dodal.

Da je občina pripravljena spremeniti stališče, je pozdravila svetnica Levice Asta Vrečko. A, kot je pozvala, lahko to naredi že danes in ne podpre podaljšanja pogodbe. Projekt po njenih besedah pomeni degradacijo kulturne dediščine.

"Kulturni spomenik je v tej zgodbi talec, s tem talcem pa se ne ravna ravno lepo, ker se nekomu očitno zdi, da v slabšem stanju bo talec, prej bo nasprotna stran popustila in bo investitor dobil zeleno luč za gradnjo," pa je dejal samostojni svetnik Dragan Matić.

Na koncu so svetniki podaljšanje družbene pogodbe z 20 glasovi za in 15 proti podprli.