nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković bi tvegal tožbo in ustavil prodajo Mercatorja

Deli na:
Janković bi tvegal tožbo in ustavil prodajo Mercatorja

Foto: Bobo

Predsednik PS Zoran Janković je danes napovedal, da bo, če bo Mercator res prodan Agrokorju, storil vse za ohranitev delovnih mest v Sloveniji. Dokler delnice niso plačane, pa se pogodba vedno lahko prekine, čeprav prodajalci Mercatorja s tem tvegajo tožbo Agrokorja, je na novinarski konferenci ocenil nekdanji predsednik uprave Mercatorja.

Mercator bi moral ostati v slovenski lasti, je danes poudaril Janković. Na vprašanje, zakaj prodaje največjega slovenskega trgovca ni preprečil v času, ko je njegova stranka vodila vlado, pa je dejal, da "smo v tej vladi imeli take neoliberalce, ki bi vse prodali, tudi državo, če bi se dalo".

Janković je dejal, da ga je zadnje dni "pošteno sram, ko vidi protikandidate, ki imajo polne usta Mercatorja, o njem pa vedo le toliko, da so v njem nakupovali". Če drži, da je Agrokor dosegel dogovor, je to zanj, kot je dejal Janković, tragičen dan, cena 86 evrov za delnico pa sramotno nizka.

Spomnil je, da je bil Mercator prodan leta 2005 na sestanku pri takratnem premieru Janezu Janši, in sicer, kot je ocenil Janković, zaradi vpliva v časopisni družbi Delo. "Tisti, ki so bili takrat v vladi, so očitno takrat soglašali s prodajo Mercatorja, medtem ko ji danes nasprotujejo," je dodal.

V primeru, da kupnina za Mercator ne bo plačana, pa Janković, če bo vodil vlado, prodaje Mercatorja ne bo dopustil. "Ne prodaje Mercatorja, ne prodaje Telekoma Slovenije in ne Zavarovalnice Triglav," je poudaril predsednik PS.


Mercator ima namreč po mnenju nekdanjega predsednika uprave izjemno perspektivo, celotna mreža pa se bo po njegovih ocenah ohranila, razen tehnične trgovine, ki je v slabi kondiciji. "Osebno sem bil vedno za združevanje trgovskih verig, saj če ne rasteš, propadeš," je dodal.

Janković ima sicer prek družbe KLM še vedno majhen delež v Mercatorju, ta pa bo njegovem mnenju na koncu zagotovo prodan, saj so bile omenjene delnice zastavljene za posojilo pri banki, čeprav jih ta še ni zasegla.

Na vprašanje, ali se bo udeležil nedeljskega protestnega shoda, ki naj bi se v popoldanskih urah odvijal pred Mercatorjevim trgovskim centrom v Šiški, pa je Janković dejal, da so ga povabili, da naj pride, sam pa bo, če bodo to "njegovi sodelavci" želeli, na shod tudi prišel. Vendar pa Janković ne ve, kdo je organizator shoda, ki sicer še ni bil prijavljen.

Približno 53-odstotni delež Mercatorja je namreč tik pred prenosom na Agrokor. Kot je danes v imenu konzorcija prodajalcev sporočila Pivovarna Laško, sta strani, potem ko se je Agrokor v torek odpovedal pogoju prestrukturiranja dolgov, za datum zaključka transakcije določili petek. Agrokor bo za omenjeni paket odštel 172 milijonov evrov.

Agrokor sicer za delnico Mercatorja ponuja 86 evrov. Po prevzemu omenjenega deleža pa bo v skladu z zakonodajo moral objaviti še prevzemno ponudbo za preostali del Mercatorja, tako da naj bi za vse delnice Mercatorja odštel približno 325 milijonov evrov.