zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jani Soršak gre po stopinjah Boštjana Penka in koketira s PRO Plusom

Deli na:
Jani Soršak gre po stopinjah Boštjana Penka in koketira s PRO Plusom

Foto: Bobo

Jani Soršak, nekdanji varuh konkurence, zanika, da bi sodeloval s PRO Plusom, je pa zanje samo enkrat »vpogledal« v spis v zvezi z odločbo, ki jo je izdala AVK.

»Ne jaz ne odvetniška družba ne delava za PRO Plus,« nam je na vprašanje, ali poslovno sodelujeta on (kot odvetnik ali svetovalec) ali njegova odvetniška družba s PRO plusom, odgovoril odvetnik Jani Soršak. Priznal pa je, da so ga pred dvema mescema iz medijske hiše prosili, da bi »vpogledal v spis glede nekega prekrškovnega postopka«. Na vprašanje, ali se je ta vpogled nanašal na odločbo, ki jo je spomladi izdala Agencija za varstvo konkurence, je odgovoril pritrdilno. Varuh konkurence je namreč PRO Plusu očital, da zlorablja prevladujoči položaj, saj naj bi svojim pomembnejšim oglaševalcem ponujal ugodnejše pogoje oglaševanja.
 
Janija Soršaka so pred dnevi opazili v lokalu Joe Peñas v Ljubljani v družbi direktorja PRO Plusa Pavla Vrabca (na fotografiji). To ne bi bilo nič spornega, če se ne bi pojavil sum »Penkovega sindroma«. Odvetnik Boštjan Penko je bil nekoč višji državni tožilec v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je preganjala tudi gradbene barone. Po odhodu med zasebnike si ga je takoj zaželel Ivan Zidar. Sicer ima vsakdo pravico najeti kateregakoli odvetnika, toda težava je najmanj etična, saj je Penko kot tožilec imel dostop do občutljivih informacij organov pregona. Povedano drugače: najprej kot državni uradnik nekoga preganjaš po uradni dolžnosti, potem pa kot zasebnik služiš tako, da ga kot odvetnik zastopaš.

Podobno je z Janijem Soršakom, ki je bil nekoč direktor Urada za varstvo konkurence (danes AVK). Poznavalci pravijo, da bi moral že med svojim mandatom, ki ga je končal v začetku leta 2011, ukrepati zoper televizijsko hišo PRO Plus, ki naj bi do enormnega oglaševalskega tržnega deleža prišla z zlorabo prevladujočega položaja in nelojalno konkurenco pri popustih za oglaševanje. Pa ni, naj bi pa zato večkrat gostoval na POP TV. Njegov naslednik Damijan Matičič je za medije dejal, da ne ve, kolikokrat je Soršak gostoval na komercialni televiziji, je pa treba ločiti med dajanjem uradnih izjav za katerikoli medij in med potencialno kršitvijo določenega podjetja, lastnika medijske hiše. Toda tudi Matičič ni zdržal dolgo, saj je bil februarja letos imenovan Andrej Krašek, odločba zoper PRO Plus pa je bila nato hitro izdana – konec aprila. Nekdanji varuh konkurence Jani Soršak pa je za PRO Plus pogledal spis o prekrškovnem postopku, v katerem naj bi bila določena globa zoper televizijo.

Na PRO Plusu so nam dejali, da so zoper odločbo vložili tožbo na vrhovno sodišče. Na vprašanje, ali poslovno sodelujejo z Janijem Soršakom, pa niso odgovorili. Menijo namreč, da je vse še »v teku«, zato »zadeve in z njo povezanih postopkov ne komentiramo«.