favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(SOBOTNI KOMENTAR) Leto dni od »izuma« Kul: levi četverček ne more izbrisati debakla Šarčeve vlade

Deli na:
(SOBOTNI KOMENTAR) Leto dni od »izuma« Kul: levi četverček ne more izbrisati debakla Šarčeve vlade

Koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SAB Alenka Bratušek, predsednica SD Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Zdi se, da bodo jedrne stranke Kula privilegirane tudi v vladi, če jo uspejo sestaviti. - Foto: Bobo

Na generalni skupščini OZN, enem osrednjih političnih dogodkov in srečanj na mednarodni ravni, ni nastopil naš šef vlade, namesto njega je prijazno vskočil predsednik države, tam je tudi zunanji minister Anže Logar.

Premierja pred tem tudi ni bilo v Bruslju, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen govorila o stanju v Uniji. Predsednik SDS je bil po strankarskih opravkih v Turnišču in Moškanjcih, kak dan pozneje na demografskem vrhu v Budimpešti, spet v zelo podobni (moški) družbi »podobnomišljenikov« kot na blejskem strateškem forumu. S predsedovanjem EU ti koraki vstran od nje nimajo kaj dosti opraviti; več z volitvami. Prav te bodo dale potrditev, koliko je desnosredinskega oziroma konservativnega volilnega telesa, ki pritrjuje takšnemu pozicioniranju Slovenije.

Prav pred letom je bila »izumljena« Koalicija ustavnega loka; njeni prvaki naj bi v torek podpisali sporazum o predvolilnem sodelovanju. Ime te opozicijske združbe se je kot delo nekega piarovskega uma obdržalo. Kul je »ušel iz laboratorija« J. P. Damijana in njegovih stricev, dolgo tega se je umaknil, a še naprej namiguje na novo stranko. Podobne sporazume imajo podpisane stranke, ki bodo na Madžarskem skušale spodnesti dolgoletno vladavino Orbána. Prikličemo si lahko v spomin zmagovito »kukuriku« opozicijo oziroma koalicijo na čelu z Milanovićem na Hrvaškem pred desetletjem. Bo tudi Kul predvolilna koalicija, se bodo kazali skupaj na strankarskih shodih, četudi nastopa, kar je v našem volilnem sistemu razumljivo, vsaka stranka s svojo listo?

Želi kulov četverček etablirale levosredinske stranke s tem ustaviti nastop in pohod nove stranke, ki bi po znanem morda malce prilagodljivem receptu zmešal karte na novo? Uspeh novinca bi koga od kulovcev tudi izločil iz igre, mu vzel načrtovan primat ali celo poslal pred vrata državnega zbora.

Se bo s podpisom sporazuma štirih strank res okrepila alternativa SDS? Trudijo se, da bi ne izpadli vedno znova kot prepirljivci, a je nemogoče izbrisati debakel Šarčeve vlade in njihovo zvračanje krivde še nekaj mesec po njem. Želi kulov četverček etablirale levosredinske stranke s tem ustaviti nastop in pohod nove stranke, ki bi po znanem morda malce prilagodljivem receptu zmešal karte na novo? Uspeh novinca bi koga od kulovcev tudi izločil iz igre, mu vzel načrtovan primat ali celo poslal pred vrata državnega zbora. Vsekakor bi po volitvah zunaj zaprtega kluba vabilo po potrebi utegnilo priti tudi na naslov NSI; morda pa tudi ne, ker je Šarec že preveč gorak Toninu. V sporazumu naj bi pisalo, naj bi se o koalicijskem partnerju zunaj njihovega kroga morale strinjati vse stranke. Zdi se, da bodo jedrne stranke Kula privilegirane tudi v vladi, če jo uspejo sestaviti.

Vitka vlada za težke čase. S tem naslovom smo na Reporterju leta 2012 pospremili drugo Janševo vlado. Pol leta pred uradno volilno kampanjo tretja različica Janševe vlade načrtuje 600 novih zaposlitev v državni upravi. Kadrovske žeje naj bi bila posledica izčrpanosti v spopadu z epidemijo ter napornega črpanja in investiranja denarja iz skladov EU. Bo tak demonstrativen napad na javne finance iz jedra izvršne oblasti požegnal finančni minister Andrej Šircelj?



Zgornja meja proračuna je vlada postavila s 14,32 na 14,99 milijarde evrov. Ko je pred dvema letoma proračun prvič in rekordno segel deset milijard evrov, so ga takrat opozicijski poslanci SDS in NSI v prepričanju, da je protiustaven, poslali na ustavno sodišče. Ti časi so mimo, zdaj imamo izjemne okoliščine in nove rekordne dosežke. Bog ne daj, da bi – in pred volitvami še posebej – vzeli sapo začetemu okrevanju gospodarstva. Sapo tudi ne bo vzelo orglam v koprski stolnici, vladni urad za komuniciranje jim je namenil 20.000 evrov. Rekordnih 5.520 piščali bo zadonelo novembra.

Morda rekordnih 100 predsednikov držav in vlad je prišlo na 76. zasedanje generalne skupščine. Predlani je ameriški predsednik Trump sprejel Šarca, zdaj bi Biden lahko sprejel Janša.

Pahor in Biden se že poznata – obstajajo fotografije …

Foto: Primož Lavre - Ivan Puc, novinar: Bog ne daj, da bi – in pred volitvami še posebej – vzeli sapo začetemu okrevanju gospodarstva.