bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez, kaj boš tvital danes? V ponedeljek, ko smo imeli 398 okuženih, je premier Janša spustil 48 tvitov ali retvitov

Deli na:
Janez, kaj boš tvital danes? V ponedeljek, ko smo imeli 398 okuženih, je premier Janša spustil 48 tvitov ali retvitov

Janez Janša v državnem zboru. - Foto: Matija Sušnik/DZ

Ameriški predsednik Donald Trump je znan po tvitanju od zore do mraka. Podobno velja tudi za slovenskega premierja in prvaka SDS Janeza Janšo, ki mu kljub vladnemu spopadanju z naraščajočo epidemijo covid-19 ne zmanjka časa za tviter.

V času najhujše epidemije se gre ideološke vojne ter obračunava s političnimi nasprotniki in mediji. Včeraj, ko smo po podatkih vladnega govorca Jelka Kacina dobili 398 pozitivnih na testiranju za koronavirus, je na tviterju delil kar 48 objav ali poobjav. Poleg tvitov piscev svojih medijev Nova24TV in Demokracija, je največkrat retvital tvite politika-novinarja Bojana Požarja in odgovornega urednika Siol.net Petra Jančiča.

Vzel si je celo čas, da je k svojem tvitu »Zabavni del prejšnjega tedna v 4 slikah« prilepil štiri fotografije: prvo je objavil Bojan Požar, na njej pa skupaj sedijo Jože P. Damijan, Bogdan Biščak in Drago Kos. Na drugi fotografiji je naslovnica Mladine, na kateri ob štirih prvakih opozicijskih strank piše »Poberite se!« Tretja in četrta fotografija prikazuje omenjeno četverico na tiskovni konferenci in po njej, ko so napovedali podporo Damijanovi kandidaturi za mandatarja.

Eden od sledilcev Gregor Belič mu je na to odpisal: »Spoštovani premier. Smo tik pred razglasitvijo epidemije. Spočijte se in narodu povejte, kje bomo čez 1 mesec, namesto da se ukvarjate z diskreditacijo političnih nasprotnikov na družbenih omrežjih. Covid ni politični song, res ni politični song. Dajte se zresnit, prosim.«

In kako se je začel včerajšnji dan predsednika vlade? Ob zori (ali še preden je legel v posteljo) je prebral portal svoje dvorne televizije Nova24TV in retvital članek o zadevi Novič. Nato je retvital tvit SDS Velenje po županskih volitvah, tvit podpredsednice Orbanove stranke Fidesz Katalin Novak. Prav tako je retvital še tvit Stanke Magister, ki je kritizirala novinarko TV Slovenija Eriko Žnidaršič, tvit Edvarda Kadiča, ki je kritiziral Jožeta P. Damijana in tvit Europe Elects za rezultate volilne ankete na Madžarskem.

Seveda ni pozabil na priložnostno varuško svojih otrok Anjo Bah Žibert, saj je delil njen tvit o tem, zakaj je na odboru za zdravstvo vzela besedo poslancu Levice Mihi Kordišu, ki je zdravnike žalil z mazači. Nato je retvital tvit sekretarke na vladni službi za razvoj in kohezijo Špelo Rotar, da so v Italiji prepovedane zabave v zasebnih prostorih. Sledil je retvit tvita Bojana Požarja, da je tudi Igor Ž. Žagar, ki ni dobil vnovičnega soglasja za direktorja Pedagoškega inštituta, bil politično nastavljen.

V času najhujše epidemije se gre ideološke vojne ter obračunava s političnimi nasprotniki in mediji.

Zatem je retvital tvit Matevža Tomšiča: »T. i. koalicija ustavnega loka je v aktualnem kontekstu tipičen primer neoboljševiškega novoreka, kjer je vsebina, ki se skriva za besedami, nasprotna od tistega, kar naj bi bil njihov pomen.« Sledili so retviti poslanca Tomaža Lisca, portala E-Koroška, Nova24TV (članek Nov madež nad zmago Dermola v Velenju), Študijskega centra za narodno spravo.

Kar dvakrat je retvital tvit Libertarca (Tomaža Štiha), ki je komentiral članek POP TV, da je NPU prevzela Janševa izbranka Petra Grah Lazar: »To ni novinarstvo. To je vojna propaganda.« Janša je ob retvitu pripisal: »Največja opozicijska stranka 24ur POP TV spet trosi laži.«

Nato je retvital Jožeta Biščaka, ki je delil članek v Demokraciji, novinarko slednje Petro Janša, politično aktivnega kardiologa Blaža Mrevljeta ter tvit Mitje Lična, ki je delil spletno anketo, koga bi podprli za predsedniškega kandidata leta 2022: Alojz Kovšca je po tej anketi dobil 45-odstotno podporo, sledijo Boštjan M. Zupančič (14,8 odstotka), Ernest Petrič (20,6 odstotka) in Verica Trstenjak (19,4 odstotka).

Retvital je celo tvita dveh fake profilov (lažnih oseb): Joca je modrovala o Tarči in se norčevala iz koalicije ustavnega loka, Jaka Dolinar pa je tvital o »nekulturni« uslužbenki CSD, ki hodi na proteste. Med njegovimi retvitanci je bila tudi kulinarična blogerka Selma Bizjak, ki je v prejšnjem tednu zaslovela z izjavo, da smo Slovenci večinoma katoličani, radi poslušamo cerkvene zvonove, naša glasba je narodno zabavna, radi jemo štruklje in ob nedeljah govejo juho, komur to ne ustreza, pa lahko gre iz Slovenije.

Med retviti je tudi članek Nova24TV, da je bil Luka Vlaović, osumljenec poskusa umora žene in otroka, član in kandidat Združene levice. Prav tako je retvital tudi tvit Bojana Požarja, v katerem je ta obračunaval z novinarji Večera, ki so pisali članek o menjavah na vrhu policije. Ni pozabil niti na tvit profila About Hungary (O Madžarski), ki propagira politiko premierja Viktorja Orbana.

Seveda vseh retvitanih tvitov ne moremo niti omeniti, ker jih je preveč. Zanimivo pa je, da je (verjetno danes zjutraj) retvital svoj včerajšnji tvit »Zabavni del prejšnjega tedna v 4 slikah«, prav tako je spet retvital Bojana Požarja, Petra Jančiča, Žiga Turka in stranko SMC, ki je promovirala nastop poslanke Moniko Gregorčič v oddaji Studio City. Očitno je takoj ob zori najprej prebral članek na angleški strani nekega slovaškega portala o Putinovem vohunu, saj ga je že zelo zgodaj retvital.