pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Juhant: "Vztrajamo na okopih demokracije!"

Deli na:
Janez Juhant: "Vztrajamo na okopih demokracije!"

»Tisti, ki smo zbrani tukaj, vztrajamo na okopih demokracije!« je danes pred vrhovnim sodiščem dejal Janez Juhant.

»Alarmantno je, da so na nevzdržno pravno stanje v obsodbi Janeza Janše, opozorili tudi številni ugledni slovenski pravniki in nekateri ustavni sodniki v svojih ločenih mnenjih, Janez Janša pa kljub temu, še vedno ostaja v nezakonitem in nepravičnem zaporu,« pravijo v Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odboru 2014, poudarjajo, da je danes že 92. dan, odkar živimo v državi, ki je omadeževana s političnim zapornikom, kar jasno kaže, da v praksi pravna država še vedno ni uresničena. »Vsakdo, ki prebere, na podlagi česa je bil prvak največje opozicijske stranke Janez Janša obsojen, lahko ugotovi, da je bil obsojen na podlagi indicev, kar pomeni, da je lahko na podlagi takšnih domnev obsojen prav vsakdo in to je izredno zaskrbljujoče,« dodajajo.

Odbor zahteva, prekinitev kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za Janeza Janšo ter državo, v kateri bo vladala vladavina prava, z namenom, da bodo državljani čim prej živeli v sodobni evropski, pravni in demokratični državi, v kateri vlada spoštovanje človekovih pravic in kjer imajo vsi državljani enake priložnosti za dostojno življenje. Protestnike so danes nagovorili dr. Jože Rant, dr. Janez Juhant in Iva Pavlin Žurman.

»Pravosodje, mediji in izobraževalni sistem so komponente, s katerimi nekdanja oblast nadzoruje demokracijo,« je dejala Iva Pavlin Žurman in dodala: »Brez lustracije ne bo šlo, zato jo bomo zahtevali.«

Jože Rant je poudaril, da je Janez Janša vzornik in: »Imamo novo Vlado RS z domnevno "novimi" obrazi, vendar starimi političnimi idejami in usmeritvami.«

Janez Juhant pa je menil, da je čas, da nostalgijo zamenja želja po skupni prihodnosti. »Tisti, ki smo zbrani tukaj, vztrajamo na okopih demokracije!« je zatrdil.