severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. Kolikšna je?

Deli na:
Janez Janša že prejema starostno pokojnino. Kolikšna je?

Janez Janša - Foto: Jure Klobčar

Prvak SDS Janez Janša je poleg poslanske plače upravičen tudi do prejemanja izplačila 40 odstotkov starostne pokojnine, ki bi jo prejel, če bi se upokojil. Do tega zneska je upravičen najmanj od 17. septembra lani, ko je dopolnil 65 let, oziroma že prej, če je izpolnil 40 let delovne dobe.

Vodjo največje opozicijske stranke in trikratnega premierja smo vprašali, ali in koliko časa že prejema izplačilo 40 odstotkov pokojnine ter kolikšna je njegova višina, koliko ima delovne dobe in kje vse je bil zaposlen. Odgovore bomo objavili, ko oziroma če jih bomo prejeli.

Iz javno objavljene biografije Janeza Janše pa izhaja, da se je prvič zaposlil po diplomi na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (današnja FDV) leta 1982, in sicer kot pripravnik na takratnem republiškem sekretariatu za obrambo. Poleg tega je približno dve leti poučeval obrambo na Šubičevi gimnaziji v Ljubljani, ni pa znano, ali že pred diplomo in ali je imel tam sklenjeno delovno razmerje oziroma ali je poučeval honorarno.

Janšo so vrgli iz službe

Konec leta 1982 je bil imenovan za predsednika komisije za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito v okviru tedanje mladinske organizacije ZSMS. Toda že leto za tem je bil zaradi radikalno levičarske kritike sistema splošne ljudske obrambe izključen iz komunistične partije in odstranjen s kandidatne liste ZSMS. Nato so ga vrgli še iz službe na sekretariatu za ljudsko obrambo.

Po naših izračunih Janša vsak mesec na svoj bančni račun prejme približno 4700 evrov poslanske plače.

Potem naj bi bil brezposeln do leta 1987, ko se je zaposlil v Mikroadi kot namestnik direktorja Igorja Omerze. Tam je bil vse do leta 1990, ko je bil izvoljen za poslanca oziroma za ministra za obrambo. Vmes je bil tudi nekaj časa v priporu oziroma zaporu kot politični zapornik zaradi nameravane objave tajnega vojaškega dokumenta JLA. Zato ni povsem jasno, koliko delovne dobe ima Janša. Možno je, da že ima 40 let delovne dobe ali jo bo v kratkem dosegel.

Vsekakor pa je od dopolnjenega 65 leta starosti upravičen do prejemanja 40-odstotkov starostne pokojnine. Njeno višino smo izračunali po splošno informativnem pokojninskem kalkulatorju Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Glede na njegovo trenutno bruto plačo, bi danes prejemal pokojnino v višini med 1800 in 1900 evrov, odvisno od tega, koliko ima delovne dobe. Na podlagi tega lahko sklepamo, da prejema okoli 750 evrov izplačila.

Visoka poslanska plača Janše

Njegova bruto plača znaša 4504 evre, kar pomeni 2687 evrov neto oziroma 2836 evrov, če uveljavlja olajšavo za skrb za oba mladoletna otroka. Poleg tega je upravičen do nadomestila za prevoz v službo in iz službe ter za malico. Za prevoz prejme desetino cene neosvinčenega bencina na kilometer. Od Silove do državnega zbora je 73 km, kar pomeni, da za prevoz v obe smeri prejme 22,77 evrov na dan oziroma 455 evrov na mesec, če je v službi vsak dan. Za malico pa prejme 6,90 evra na dan oziroma 138 evrov na mesec. Prav tako prejme še 600 evrov mesečnega pavšalnega zneska za delo na terenu.

Po naših izračunih tako Janša vsak mesec na svoj bančni račun prejme približno 4700 evrov, ta znesek pa ne vključuje njegovih morebitnih drugih prejemkov kot predsednika SDS in avtorja številnih knjig, ki jih kupujejo pretežno člani in simpatizerji njegove stranke.