Revija Reporter
Slovenija

Odzivi na "peklenski scenarij": Očitno Janša že predvideva, da bo obsojen

STA

24. okt. 2024 17:41 Osveženo: 17:42 / 24. 10. 2024

Deli na:

Janez Janša na sedežu SDS na Trstenjakovi 8

Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša je v zapisu na omrežju X o domnevnem scenariju sil iz ozadja za razpad koalicije, ki bi vodil do predčasnih parlamentarnih volitev, v politično sfero vrgel še eno kost za glodanje. V koaliciji ob tem povečini zamahujejo z roko, vzroke za zapis vidijo različno, od izgube strateškosti do sojenja v zadevi Trenta.

Janša se je na družbenem omrežju X v sredo razpisal o domnevnem scenariju, cilj katerega naj bi bil po njegovem "skrajšati muke Golobovi koaliciji in hkrati preprečiti oblikovanje desno-sredinske razvojne vlade".

Prepričan je, da sta skladno s tem scenarijem tarči dve največji parlamentarni stranki Gibanje Svoboda in SDS, in sicer naj bi bil cilj po njegovih navedbah razgradnja prve in oslabljenje druge. Ob tem vleče vzporednice s parlamentarnimi volitvami 2011 in tedanjima političnima akterjema na strankarskem parketu Zoranom Jankovićem in Gregorjem Virantom. Predsednik največje opozicijske stranke tako verjame, da je cilj glasove Svobode preusmeriti na stranko Vesna oz. "nov obraz", aktualnega evropskega poslanca Vladimirja Prebiliča, čim več glasov za SDS pa preusmeriti k novonastajajoči stranki Anžeta Logarja. Ta bo, kot je Logar danes povedal za N1, vzpostavljena na ustanovnem kongresu 16. novembra v Mariboru, imenovala pa se bo Demokrati, kot je namignil že v svojem prvem sporočilu po izstopu iz SDS.

Janša v svojem sredinem zapisu niza tudi korake, ki naj bi po njegovih besedah sledili v naslednjih mesecih, vse do aprila prihodnje leto, ko bo po njegovem prepričanju čas za parlamentarne volitve.

V ostalih parlamentarnih strankah so se Janšev zapis danes sicer odzvali, a sodeč po izjavah ga ostali politični akterji jemljejo vse prej kot resno.

"Zapisa Janeza Janše ne mislim komentirati. Verjetno pa zapis kot celota nakazuje, da verjetno malo izgublja strateškost, ki jo je imel in je mogoče čas za upokojitev res tukaj," je po današnjih koalicijskih usklajevanjih komentiral namestnik vodje poslancev Svobode Lenart Žavbi.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko medtem vzrok za zapis vidi v sojenju v zadevi Trenta. "Vidim, da očitno že predvideva, da bo obsojen in si poskuša legitimirati to svojo obsodbo na način, da jo seveda megli z nekimi drugimi stvarmi," je dejala.

Predsednik SD Matjaž Han pa je glede možnosti predčasnih volitev pred današnjo sejo vlade dejal le, da se ve, kdo ima ključe do predčasnih volitev. "Tisti, ki bo zbral 46 glasov, ali če kdo odstopi," je dodal.

Po njegovi oceni sicer ob obstoječih parlamentarnih razmerjih volja za slednje ne obstaja. Enako o možnosti predčasnega konca mandata navajajo v Svobodi in Levici.

Medtem pa v NSi menijo, da bi bile predčasne volitve možnost za zaključek "tragikomedije, ki jo predstavlja trenutna vlada". Po besedah strankinega poslanca Jerneja Vrtovca so namreč na slabšem zlasti ljudje, ki od tega, kar gledajo v DZ in vladi nimajo popolnoma nič.

Ljubljanski župan Zoran Janković, kateremu Janša še v novembru letos napoveduje obsodbo na prvi stopnji v enem od procesov, pa je zgolj spomnil, da trenutno nima nobenega procesa, ki bi bil v tej fazi. "Pošto pa dvigujem redno," je pristavil.