reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Janša – čista esenca avtoritete (KOMENTAR)

Deli na:
Janez Janša – čista esenca avtoritete (KOMENTAR)

Janez Janša - Foto: Bobo

Zakaj le bi si s sprejemom proračuna vladna združba znebila vseh skrbi in si zagotovila obstoj do konca mandata? Že Šarčevi vladi se je dogajalo vse kaj drugega, čeprav je le nekaj tednov pred odstopom pod streho spravil proračunski dokumente za dve leti. Koalicija že ima dva glasova Desusa. Uradno upokojenska stranka proračunu odločno nasprotuje, Ivan Hršak in Branko Simonović pa še bolj odločno razmišljata po svoje. Ima že prav Vinko Gorenak: vse je bilo tako, kot je bilo včeraj.

V proračunu se plače za javni sektor povečujejo kar za 11 odstotkov, 900 milijonov bodo znašali dodatki. Ja mar tudi SDS stranka javnega sektorja, kot smo govorili in pisali za časa vladavine Stranke Mira Cerarja? Razumljivo, v državni upravi vlada načrtuje 600 novih delovnih mest in ministrstva rabijo več denarja.

V socializmu je država umirala tako, da se je nenehoma krepila, zdaj pod vlado (domnevnih) konservativcev ni nič drugače.

Ali so to avstrijski standardi, pod katerimi nam je bilo Slovencem dano dolgo živeti in se razviti v narod, ni jasno. Ko je odstopil kancler Kurz, je v javnosti obveljalo, da je s tem demonstriral visoke standarde. Naj v podobnem primeru odstopi še naš predsednik vlade – kdorkoli že to je, pa jim bomo že bliže. Ne, tako preprosto ne gre, pri nas imamo vendar izkrivljeno stanje demokracije, kot je dejal evropski poslanec Franc Bogovič, severna soseda pa je urejena demokracija.

V Avstriji je odstop kanclerja dokaz, da pravna deluje država, pri nas pa politike preganjajo po nedolžnem, zato ni modro če dajo ostavko. Zveni razumljivo: ko naše politike, sploh če so kaj zagrešili, preganja »krivosodje«, jim to pravzaprav ustreza – nikoli jim ni treba odstopiti.



Nekaj logike je v zgornjih mislih, a kako se z njo končno izviti iz tranzicije? Vse pogosteje poslušamo, da je treba razumeti posebnosti in vrednote srednjeevropejcev; bili so vendar žrtve komunizma. A kaj je treba razumeti? Da se pač vedejo in razmišljajo, kot so se naučili pod polstoletno komunistično vladavino? Se bomo tako z odpustki še za naslednjih trideset let znebili komunistične navlake, ostankov stare miselnosti?

Najbrž pa nam kar ustreza ne razumeti Zahoda, skopirali smo njegove modele in menili, da je s tem vse postorjeno. Potem pa se začele dogajati nevšečnosti in streznitev, zdaj, ko so takšni časi vsakršnega populizma, pa se sprenevedamo in volivcem vsevprek pihamo na dušo. Če izvršna oblast naleti na previsoko oviro, udriha po ustavnem in vrhovnem sodišču.
 
Nekdanji predsednik ustavnega sodišča in nekdanji veleposlanik na Dunaju Ernest Petriča je na Radiu Ognjišče posvaril, da zaradi kritičnega odnosa do posameznih odločitev posameznih sodišče, ne gre dvomiti v samo avtoriteto odločb naših sodišč – tudi ustavnega in vrhovnega. »Brez tega smo v res velikih težavah.« »In to se dogaja.« je še pridal

Če nimajo avtoritete niti najvišja sodišča, zakaj bi jo čuvali za bruseljski establišment. Najbrž tako razmišlja naš predsednik vlade – čista esenca avtoritete.